17 Mart 2006 Cuma

KOVAN STANDARDININ ÖNEMİ


Kovan diğer bir ifade ile arı barınağı, arıların mükemmel bir gelişme sergileyebilmelerini ve yapılacak çalışmalara uygulama kolaylığı sağlayıcı bir özellik taşıması gerekir. Kovan imali için en doğal ve mükemmel malzeme ahşaptır. Tahta mümkünse fırınlanmış ve kuru tahtadan yapılan kovanlar bir de standartlara uygun olursa çalışmalarımızda bize kolaylık sağlar.

TSE standartları kovanların ölçüleri, malzeme israfını önleme , nakliye , arıların gelişme durumuna uygunluk, mevsimsel özelliklere uygunluk amacı düşünülerek kullanılabilecek en mükemmel kovan langsthrot tip kovandır. Langsthrot bir arıcının ismidir. İlk defa bu kovan ölçülerini kullanan kişi olduğu için onun ismi ile anılmaktadır. Kovan daha çok doğal arı kolonilerinin yaptığı yuvalar dikkat edilerek en az malzemeden en mükemmel tip kovan yapılmaya çalışılmıştır.

Ülkemiz mevsimsel özelliklerine dikkat edildiğinde dışarıda doğal arılar gibi kış altındada bakılabilecek en ideal kovan tipini langsthrot tip kovan olduğu görülmüştür. Dadant tip kovanların ise çerçeve yüksekliği biraz daha fazladır. Bu tip kovanlar bal kemerinin daha geniş olmasından dolayı daha çok kışın uzun olduğu bölgelerde kullanılmaktadır.

Her ne tip kovan kullanıyor isek kullanalım arılıkta kovanlar için yapılacak en önemli iş kovan standardına dikkat etmek olmalıdır. Bunun en öenmli nedeni kovanlar arasında çerçeve naili yapıldığında iş gücünün kaybını engeller. Bal, yumurta gibi çerçeve ile verilecek yada alınarak yapılacak yardımlar ancak standart tip kovanlar kullanıldığında bize yardımcı olacaktır. Farklı tip çerçeve kullanımları problem ortaya koymaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Hiç yorum yok: