18 Mart 2006 Cumartesi

MUM ERİTME KAZANI KULLANILARAK ESKİ MUMLARIN ERİTİLMESİ



Arılık içerisinde her yıl bozulmuş , eskimiş ve kullanılmayacak şekilde bulunan çerçeveler içerisindeki mumlar l gözden geçirilmeli ve yenilenmeleri sağlanmalıdır.

Bu türden çerçeveler içerisindeki mumlar çıkarıldıktan sonra çerçeveler üzerinde bulunan propolis kısımlarıda temizlenmeli ve çerçevelerin mikroptan arındırılması için mümkünse kaynar sudan yada alevden geçirilmelidir.Çerçevelerin temiz bir görünüm kazanmasının ardından tel geçirilecek delikleri bir ince çivi yada biz ile tekrar kullanmak üzere açılmalıdır.

Çerçeveden ayrılmış olan mumlar üç bölmeli olarak imal edilmiş mum eritme kazanının içerisine konulur. Buradaki asıl işi yapacak olan unsuren alt kısımda bulunan kaynayan suyun buharıdır. Su buharı ile eriyen mumların saf mum kısmı orta bölümdeki mum musluğundan alınabilmekte, mum haricinde
kalan tel , larva gömlekleri, çerçeve parçaları gibi kısımlar ise üst kısımda kalmaktadır.Böylece saf mum elde edilmektedir.

Bu yöntemde çok fazla miktarda enerji kaybı olmaktadır. Fakat temiz mum elde edilmektedir.
Bazı arıcılar artık kısmın alkolde eritilmesinden elde ettikleri sıvıyı kovanlarda yalıtım maddesi olarak kullanırlar.





Mum elde etmenin bir diğer yöntemi olan mum eritme kazanı kullanarak elde edilen mumlar son derece temiz olmakta fakat kazan içindeki suyun buharlaşma sonunda azalması söz konusu olacağından suyun bitmesi durumunda kazanın yanması söz konusu olacaktır. bu konuya dikkat etmek ve kazanın susuz kalarak yanmamasına dikkat etmek gerekmektedir.
Eritilmiş olan mumlar bu işi yapan firmalarda belirli bir işçilik karşılığında arılarda kullanılacak plakalar haline getirilerek size verilecektir. Bu işi gerçekleştirme sırasında ya sizin mumlarınızın işlenmesine ve geri verilmesine yada mumların katkısız oldukları ile ilgili test sonuçlarının size verilmiş olmasına özen göstermelisiniz.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

5mrndblnrd.