26 Mart 2006 Pazar

POLEN

Polen çiçeklerin üreyebilmek için erkek organları tarafından üretilen hücrelerdir. Bu hücreler erkek eşey hücresi olarak üretilir. Arılar başta besin maddesi olarak kullandıkları için, rüzgar, yağmur ve diğer böcekler bu tozları dişi organın tozlaşmasına yardımcı olurlar. Polen arıların bal ile birlikte besin maddesi olarak kullandıkları bir unsurdur ve çok kıymetli bir besindir. Bir polen tanesi içerisinde bulunan vitamin ve amino asit parçalarının kıymetini tahmin bile edemezsiniz.
Polen özellikle kvan içerisinde yumurta sayısının artması ile birlikte sond derece fazla toplanmaktadır. Bir arştırma göstermiştirki kapalı yumurtalar kovan içerisinden alınıp yerine açık gözlü yumurtalar konulan bir kovan eskisine nazaran çok daha fazla polen taşımak zorunda kalmıştır. Bu da kovandaki yumurta sayısının fazlalığı ile polen toplama hızının arttığını bize göstermektedir. Polen genelde kovan içerisinde yumurtaların bittiği çerçevenin hemen yanındaki çerçeveye yerleştirilir.Polen bu noktada baldan çok daha önde bazen yanyana yavrulara yedirilmesi en kolay noktaya konmaktadır. Bazen kovan çok mükemmel gelişme gösterir özellikle oğul mevsiminden önce polenli çerçeve üzerinede arılar yumurta koyarlar ve hatta 10 çerçevelik bir koloninin sanki 6.ve 6. çerçeveleri dahi polen içeriği bakımından oldukça zengin bir görünüm alır. Bu noktada koloninin oğula meil edeceği tahmin edilmelidir. Bazı durumlarda koloninin tarlacı arılarının fazlalığı nedeni ile hem çerçeve üzerinde bol miktarda polen olabilmekte ve yumurtlama alanı açılarak yada yumurta atılacak olan bölgenin hemen üzerine polen yığılımı yapılabilmektedir.
Polen her nereye yığılırsa yığılsın polenin önemli olan noktası şundan ibarettir.Polen kimyasal itibari ile protein yapı taşları olan amino asitleri içerisinde bulundurur. Proetinsiz bir yaşam düşünülemez . Bakıldığında proteinin yapı taşları olan unsurlar polen içerisinde yer almaktadır . Bu olmasa idi canlılığın tanımına aykırılık durumu söz konusu olurdu. Polen ile beslenmeyen bireyler sağlıklı olamaz ve polen kıtlığı yüzünden koloni gelişiminin zayıf olması durumu hasıl olur.
Petekler üzerine yerleştirilen polenlerin bakteri yada güve yumurtaları ile enfekte olmaması için arılar iyi bir sıkıştırma ve balla karışım haline getirerek bir biyokimyasal madde ile poleni kontrol altında tutarlar. Polenin koloni içerisinde bulunduğu noktada güvelenmemesi, dışarıda bulunduğunda ise güvelenme riskinin artması hava ile teması ve poleni diğer canlıların besin ve barınak olarak kullanmasındandır.
Polende en değişik durumlardan biride çok farklı renklere mikroskop altında çok farklı şekillere sahip olmasındandır. Polenin her renkten olması toplanılan bölgedeki bitkisel çeşitliliğin ne kadar bol olduğunun göstergesidir.
Bu farklı renklerde görülen polen bölgesi bal içeriğininde farklı bitkilerden elde edileceğinin göstergesidir. Unutmamalıyız ki bal içerisinde bulunan nektar çeşitliliği ne kadar fazla ise balımız o kadar mükemmeldir.
Polenlerin toplanması, kurutulması ve kullanılması konusu ayrı ayrı açıklanacaktır.

Hiç yorum yok: