27 Mart 2006 Pazartesi

KOVAN TEMİZLİĞİNDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

Kovanlar ilkbaharla birlikte elden geçirilmelidir. Bu durumda ilk dikkat edilecek mesele değişiklik yapılacak kovanın temizlenmesidir. Kovan değişimi gerçekleşmeyecekse geçici olarak kovan içeriği başka bir kovan içine yerleştirilir ve kovanı temizlenmiş arılar tekrar eski kovanları içerisine konulur.
Kovan değişimi yapılacaksa pürmüz geçirilmiş şekilde mikroplardan arındırılmış olan kovanın içinde bulunan mum kırıntıları ve artık maddeler çıkarılmalı ve temizlenecek olan kovan yerinden kaldırılarak buraya konulur. Böylece kovan içeriği sırası değişmeden temiz kovana geçirilir. Kovan önünde tarlacı arılar bir şaşkınlık yaşarlar ve hemen girmek istemezler. Bundan dolayı kovanlar değişirken aynı renk kovanların değişimine dikkat etmek gerekir. Arıların eski renge ait kovanlarını şaşırmamaları için buna dikkat etmek gerekir. Çerçevelerin yeni kovana aktarılması sırasında ana arının düşmemesine dikkat etmelidir. Unutulmamalıdır ki ana arı koloninin devamını sağlayan en önemli unsurdur.
Kovanı değişecek olan arıların üzerine duman vererek arıların çerçeve aralarına girmelerine yardımcı olunmalı ve sonra çerçeve üzerinde bulunan yukarı doğru yapılmış mumlar el demiri ile kazınmalıdır. Bu işlem sırasında arıların huzursuzlanmamasına dikkat edilmelidir.
Hava sıcaklığının 16 derece dolaylarında olmasına dikkat edilmelidir. Bu dönemde yumurta boldur ve arılar yumurtaların ayrıca larvaların üşümemesi için çok çalışırlar ve yıpranırlar.Rüzgarsız bir günde bu işi yapmak yumurta ve larvaların üşümemesini sağlar. Ayrıca çok güneştede yumurtaların kuruması söz konusu olabilir. Bu yüzden pratik acele etmeden ama seri çalışılmalıdır.
Kovan içeriği boşaltıldıktan sonra aynı temizlik çalışmaları bu kovan için yapılmalı ve kovanın tekrar kullanılmak üzere temiz bir şekilde bekletilmesi gerekmektedir.
Arılıkta kış sonu itibari ile sönmüş kovanlarımız var ise bu kovanlar içerisinde bulunan ballı çerçeveler arılar tarafından son derece istekli yağmalanabilir. Bundan dolayı bu çerçevelerin temiz kovanlar içerisinde istiflenmesi yapılmalıdır. Bu ballı çerçeveleri sırları alındıktan sonra arılara verebiliriz. Arılar erken ilkbaharda sırrı alınmış olan balı kullanma mecburiyetinde bırakıldıklarında son derece hırslı çalışırlar bir nevi uyandırma yada çalışmaya zorlama durumu oluşur.

Hiç yorum yok: