27 Mart 2006 Pazartesi

ARILARDA KISA MESAFELERDE YER DEĞİŞİKLİĞİ

Kısa mesafelerde arı nakli yapılmak isteniyorsa önemle üzerinde durmamız gereken nokta gideceğimiz yerin ilkbaharla birlikte havaların ısındığı günlerde tarlacılık işleri ile uğraşan arıların yerlerini bellediklerinden dolayı en az 3 km uzak bir mesafeye gidilmesi zorunluluğudur. Bu mesafe yaklaşık olarak bir çemberin yarıçapı uzunluğudur. Arılar bu çember içerisinde yaşamlarını sürdürürler. Bu yüzden yakın mesafelerden arı alındığında arıların özellikle tarlacıları eski yerine gideceklerinden dolayı koloni zayılayacak ve gerileyecektir.
Bunun için yakın bir noktaya konulacak arı kovanları bir müddet bu mesafe dılında tutularak daha sonra istenilen yere konulabilir. Bu süre ise bir tarlacı arının ömrü ile ilişkilidir. Yaklaşık 15 günlük tarlacılık ömrüne kaldırıldığı gün başlayan bir arının bu yeri tekrar hatırlayacağı varsayılacak olursa 15 gün başka bir yerde bekleyen arı kolonisinin tüm bireyleri istenilen yere getirildiğinde eski yerine bir tak arı bile gitmeyecektir. 3-5 gün karanlık ve serin yerde bırakılması arıların eski yerlerini unutmalarına yardımcı olamamaktadır.
Arılık içerisinde ise bir kovanın yeri en fazla yarım metre kadar yer değiştirilebilir. Bazen arılar bu yarım metrelik değişiklikten bile çok etkilenirler ve zorlanırlar bu durumda kovanın yerini daha az miktarlarda değiştirilmesi sağlanmalıdır.Her gün yapılacak belli bir ölçüdeki hareket kovanı istediğiniz bir iki metrelik yere taşınmasında size yardımcı olacaktır.

Hiç yorum yok: