9 Mart 2006 Perşembe

YALANCI ANA NEDİR VE BU TÜR KOLONİLERE NE YAPILMALIDIR?

Arılar kovan içinde ana arı varlığını ananın yaydığı feromon adı verilen bir koku ile algılarlar. Bu kokunun yok olması ananın varlığının yok olması anlamına gelmektedir. Arılar bu durumda hemen kendilerine yeni ana yapmak için en fazla üç günlük olan yumurtaları kullanıp bunları arı sütü ile besleyerek yaklaşık 16 gün sonra ana arı haline getirirler. Ananın varlığını ortaya koyan koku bazen yaşlılık nedeni ilede ortadan kalkabilir. Bu durumu anlatan bir olay; bazen kovanlarda bulunan yaşlı ana ve genç ananın kavga etmeden bir arada yaşadığının görülmesidir. Bal mevsiminden sonra yumurtlamanın azalması sonucu yada kış günlerinde ananın ölümü sonrasında ana yapımına uygun yumurta bulunmaması, işçi arıların arı sütü ile beslenmesi ile yumurtlamalarına neden olmaktadır.
Genellikle bu durumu anlamamızı sağlayan en mükemmel belirti bir yumurta gözünde birden çok yumurta olması ve bu göz içinde bulunan yumurtaların dağınık bir şekilde konumlanmasıdır. Bu yumurtalardan sadece biri gelişir ve erkek arı ortaya çıkar.Sonuçtada koloninin sönmesine neden olurlar.Bu duruma müdahale edilebilir.
Bir çok yöntem olmasına karşın geç algılanan bir yalancı analı koloniye ana kabul ettirmenin çok zor olduğu kabul edilecek olursa en mükemmel yapılacak olan iş en yakında bulunan koloni ile yalancı analı koloniyi birleştirmek olacaktır.Koloniler anasız olduğu anlaşılır anlaşılmaz döllü bir ana verilip az bir besleme ile ana arının kabul edilme şansını yükseltebilirsiniz. Mevsimlerin çok erken ve çok geç dönemlerinde yapılacak birleştirme çalışması yapılacak en doğru harekettir. Olayın anlaşılması çabuk olmuş ve koloni içinde hemen her yaştan arılardan bulunabiliyorsa ki bu durum en az 10 gün olmuştur yani 10 günlük arılardan yaşlı arılar vardır, bu şekildeki koloniler anasızlıkları anlaşıldığı sırada verilen ana kutusundaki döllü anaları kabul ederler. Daha geç kalındığında ana kabulü oldukça zor olmaktadır.
Uzak bir bölgeye kovanın arılarının sirkelenmesi neticesinde kovana yalancı anaların dönemeyeceği düşünülsede bu durum çok başarılı bir sonuç ortaya koymaz.

Hiç yorum yok: