21 Mart 2006 Salı

ZAYIF KOLONİLER İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Mevsimin ilk günlerinde olduğumuz şu günlerde bir koloni zayıf ise dikkat edilmesi gereken bir kaç noktaya temas edelim daha sonra yapılacakları sıralayalım.

Koloninin zayıf kalması öncelikle yaşlı anadan kaynaklanabilir. Ananın genç olması durumunda verimsiz olması akla gelebilir.Verimsizlikten kasıt iyi döl almamış olması , yumurtalıklarının gelişmemesi yada yumurtalıklarında oluşmuş olan bir rahatsızlık gelişmeye ket vurmuş olabilir. bu tip anaları kovan ya ortadan kaldıracaktır yada son derece hırpalayacaktır.
Bir diğer neden de sonbaharda gerekli miktarda genç arı yetiştirilmediği için ananın verimli dahi olması durumunda zayıf bir mevcuda sahip olması mümkündür.
Bu durumda ya ana değişimi yoluna gidilecektir yada bu koloni bu durumda bulunan bir başka koloni ile birleştirilmelidir. Birleştirmede dikkat edilecek nokta verimsiz ananın ortadan kaldırılması olmalıdır. Verimli ana içeren zayıf koloni bu tür bir yardımla hiç de düşünemeyeceğiniz kadar gelişebilmektedir.
Zayıf fakat kendini kurtarabilecek kadar mevcuda sahip olan bir koloniye arı yardımında bulunma yolu ilede güçlendirebiliriz. Bu durumda kapalı gözlü çerçeve verirken çıkmak üzere olan kapalı yavrulu çerçeve vermek zayıf koloninin kendini çok çabuk toparlamasına yardımcı olacaktır.

Hiç yorum yok: