12 Nisan 2006 Çarşamba

ANA ARI YETİŞTİRİLME ÇALIŞMALARINA BAŞLAMA

Ana arı yetiştirilmesi bir arılıkta yapılması gereken önemli bir çalışmadır.
Arılarımızın her yıl özellikle ılıman bölgelerde bulunan arıların ve gezginci arıcılık yapanların mutlaka ana arı yetiştirmeleri ve her yıl anaların değiştirilmesi gerekmektedir.
Ana arı yetiştirmek için en mükemmel dönem bahar dönemidir. Polen ve nektar akışının bol olduğu arıların normal oğul hazırlığına başladıkları zamanlar son derece mükemmel ana arı yetiştirme dönemleridir.
Bir arılıkta ana arı yetiştirme çalışmalarına başlayabilmek için muhakkak olgun erkek arıya ihtiyaç vardır. Bir erkek arı yaklaşık bir ayda olgun ve bol sperm verebilecek duruma kavuşabilir. Böylece ana arıların verimli bir yumurtlama kapasitesine sahip olmasını sağlar. Erken ana elde edeceğiz diye vasıfsız analara sahip olmamalıyız. En mükemmel zamanı arıların bilecekleri düşünülerek arıların normal hazırlık çalışmalarını takip etmeliyiz.
Arılıkta çeşitli yöntemlerle ana arı yeiştirebiliriz. Konunun ana ilkesi koloninin anasız kaldığı düşünülecek olursa kısmen çözülebilir. Böyle bir durumda ana arının yokluğunu hisseden arılar 1ila 3 günlük arası yumurtaların arı sütü ile beslenmesi ile ana arı namzeti olarak yetişecek ana memeleri görülür.
Ana ister bir ister 100 tane yapılacak olsun işin esprisi koloninin anasız olması gerekliliğidir. Anasız kalmış bir koloniye ana yaptırma çalışmaları yapılacaktır . Bir arılıkta ister oğul üretimi ister ana satışı isterse elimizin altında kullanılmak üzere bulunsun isteniyorsa ana yetiştirilebilir. Hangisi olursa olsun yapılan çalışmalarda yaklaşık 20 yumurta transferi yapılarak bu işe girişildiğinde en mükemmel çalışma ile analar vasıflı elde edilebilecektir.
Burada larva transfer yöntemi, ile yaklaşık 20 ana arı yetiştirme çalışmasının basamaklarını anlatacağız.
Öncelikle bir koloni seçilmelidir. Bu koloni besleyici ana memelerini aypıcı ve kapatıcı bir koloni olacağı için çok kalabalık olmalıdır. En çok yumurtacı bir ırk ile bu çalışma yapılmalıdır. Böyle bir arı kolonilerin içerisindeki en kalabalık arı olmalıdır. Hatta arılıkta bulunan ve kalabalık kolonilerde bulunan kapalı yumurtalarla elde edilmiş 8-9 çerçeve kapalı yumurtası olan bir kovan seçmelidir. Bu koloninin anası alınmalı ve yaklaşık 1 hafta beklenmelidir.
Buradaki bir haftalık sürenin amacı en yaşlı ana yapılacak yumurtalar 3 günlük olacaktır ve bir hafta bekleyince 10 günlük yumurta artık kapanacak ve böylece çerçeveler üzerindeki memelerin imhasından sonra artık bu koloni ana yapamayacaktır.Bu ana eksikliğinden ötürü koloniye larva transferi yapılmış olan çerçevelerin naklinden sonra istenen vasıftaki özellikleri taşıyan bir ırkın yumurtasını koloni ana yapacaktır.
Larvaların beslenmesinde önemli olan unsur bu koloninin sürekli ballı bir şerbetle beslenmesi olmalıdır.mevsimsel özellikte anaların sperm alma kapasitesi ile birleşince son derece verimli anaların eldesi kaçınılmaz olacaktır.

Hiç yorum yok: