18 Nisan 2006 Salı

ARILARIN SALDIRMALARINI NASIL ENGELLEYEBİLİRİZ?

Arlar kış aylarında havanın soğuk olduğu bir zamanda kovan açılıp çerçeveler dışarı çıkarıldığında nazik davranılmazsa saldırma eğilimi gösterirler. Kışın hava sıcak olduğu bir günde inceleme için açıldığında yine fazla saldırırlar. Buradaki neden hava soğukluğu , koloni içerisindeki bireylerin yaşlı ve saldırgan arılardan oluşmaları birde nazik bir yaklaşım olmamasından kaynaklanmaktadır.
Baharın erken dönemlerinde kolonilerde bal miktarı az iken ve kolonide yeni genç bireyler oluşmadığı dönemde de arılar daha çok saldırma eğilimindedirler. Arıların saldırma eğilimlerinin yoğun olduğu bir dönemde baldan sonra yaşlı arıların yoğun olduğu zamandır. Buradan şu sonuç çıkarki yaşlı arılar gençlere göre çok daha fazla saldırgandırlar. Buna havanın rüzgarlı olması , serin olması ve arılara sakin değilde hareketli ve hızlı yaklaşımlarla çalışma yapmak saldırganlıklarını artırıcı unsurlardır. Arılardan bir yada bir kaç tanesi maske , eldiven ve diğer çamaşırlarımıza zehir salgıladığında bilinmelidirki arılar zehir kokusuna daha çok saldırmakta adeta bu bir alarm zilinin çalmasına benzer etki oluşturmakta ve saldırgan arıların sayısını artırmaktadır. Bundan dolayı arılara gayet sakin ve yumuşak hareketlerle davranmalı çerçeveler koloniden çıkarılırken çerçevenin sarsılmamasına dikkat edilmelidir.
İlkbaharda ve bal mevsiminde arılar daha sakin olurlar. Arıların saldırganlık duyusuna bir diğer etken ise açlık ve genetik. Koloni aç ise saldırganlık artıyor. Birde genetiksel bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.
Nazik bir yaklaşım, dumanı az kullanmak ama serin bol bir halde, havanın sıcaklığı arıların çalışmasına elverişli olmalı arlar bu bakım esnasında sokma eğilimi gösteriyorlarsa duman verilerek bal yemeleri ve sakinlemeleri gerekir bu durumda sokma eğilimleri azalmış olur.
Arılığa gitmeden evvel maskemizi ve eldivenlerimizi takmak iş güvenliği ve çalışma kapasitemizi artıracaktır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Hocam bırakın soksunlar yoksa herkes arıcı olur çıkar başımıza.
Düşünsenize her balkonda 3 kovan aman allahım.