17 Nisan 2006 Pazartesi

ARI ZEHİRİ VE ARI SOKMASI

Arılar koloni zarar görecek diye kendilerinin canları pahasına saldırırlar ve ölürler. Arı iğnesi balık oltası biçiminde olduğu için girdiği yerden tekrar rahatça çıkamaz. Bal arısı iğnesi bu yüzden soktuğu yerde kalır ve kas hareketleri ile zehiri zekretmeye devam eder. Bu zehir kesesi sıkılarak tutulup çekilmek istenirse zehirin daha çok deri yoluyla damara geçmesine ve burada bir ödeme yani su toplamasına neden olur. Acı ve buradaki şişlik bazı kişilerde daha az bazılarında çok şiddetli olur. Şiddetli olduğu durumlarda meydana gelen psikolojik hareketler anaflaktik şok olarak isimlendirilir. Burada kaşıntı , titreme,sokulan noktada ödemden dolayı şişlik ,ateş,ürpeti, ve miğde bulantısı gibi durumlar söz konusu olur.
İğne ve zehir torbası dibinden ve sıkmadan ters yada düz istikamete zehir kesesinden zehirin daha çok çıkması engellenecek şekilde çıkarılmalıdır.
Bazı ülkelerde arı zehirinin felçli insanlarda kısmen hareket kabiliyeti kazandırmada, romatizma hastalıklarında ilaç olarak kullanıldığını duyuyoruz fakat üretimi ve pazarı hakkında bilgimiz bulunmuyor. Bu çalışmaların hızlandırılması ve dünya pazarında söz sahibi olabilmemiz için bulunduğumuz illerdeki arıcılar birliklerinin çalışmalarını hızlandırmaları gerekiyor. Güzel ülkemizin her köşesi arı üretmek için madem çok elverişli madem dünyada belli bir sırada koloni varlığımızla yer alıyoruz o halde bu sektördede arı zehiri üreterek bu konuda söz sahibi olmalıyız.

Hiç yorum yok: