16 Nisan 2006 Pazar

SUNNİ OĞUL

Bugün Ankaradan Serkan beyin çalışma hayatından dolayı ilgilenemediği fakat çok sevdiği arılarını doğal oğulla kaybetmemek için nasıl bir yol takip etmeliyim sorusuna cevap vermek istiyorum.
gerçektende iş hayatının yorucu temposunu unuttuğumuz zamanların arılarla ilgilendiğimiz zamanlar olduğu dikkat edilecek olursa , gözümüz gibi baktığımız arılarımızın vakitsizlikten ötürü mevcut kaybına neden olacak doğal oğullar ile kaybolması bizi çok üzecektir.
Doğal oğul dikkat edilecek olursa bir ana ve hemen her yaştan bireyin bir arada olduğu bir bütünlük ifade eder.
Burtadan yola çıkarak arılarda yapılacak en mükemmel sunni oğul işlemi hazır döllenmiş ve yumurtlama kapasitesine sahip bir ana arı ve koloninin yarısını ifade eden bir mevcut bizim işimizi görecektir. Koloni düzeni ballı ,polenli,yumurtalı gücüne göre keç çerçeve içeriyorsa o kadar ve tekrar polenli ve ballı çıtalardan oluşur. Bu çerçeveler üzerindede yine her çerçeveye özgü arılar bulunmaktadır. Bal toplayıp derleyenler kenarlarda ve yavru bakanlar ortada gibi . Tam ortara ikiye bölme doğal oğula en yakın bölmeyi yada sunni oğulu ifade eder. Tabi burada ana arıyı kafesle vermeyi ve koloni ile ana arı arasındaki iletişim kurulduktan sonra ananın salınmasına izin vermeyi unutmamalıyız.
Daha az miktarda yapılan bölmelerde her işi yapacak birey sayısı olmamakta adeta bir organı kopmuş insan gibi bir hal ortaya çıkmaktadır. Arılar eksik olan bireylerin görevini yapmak için çaba sarf etseler bile bu gelişmeye ket vuran bir unsurdur.
Bir önemli unsurda yapılan bölmenin işlem bittikten sonra mutlaka yerinin en az 3 km uzağa götürülmesidir. Aksi taktirde arılardan tarlacılar geri gelecekler bölme çok zayıflayacak ve istenilen şekilde bir sunni oğul olmayacaktır.Tekrar eski yerine en az 15 gün sonra getirilmelidir.

Hiç yorum yok: