16 Nisan 2006 Pazar

DOĞAL OĞUL

Akla gelen ilk olay kendi kendine gerçekleştiğidir. Burada şartların neler olduğuna dikkat etmek gerekir. Arılar mevsimsel gelişmelerine paralel olarak mevcudundaki kalabalık ile ilintili bir seri unsurun peşpeşe gelmesi ile oğul meydana getirir. Aslında oğul belli bir miktar arının ana ile birlikte dışarı çıkması olayıdır. Bir nevi koloninin çoğalmasıdır. Arıcılar için bazen iyi bazen kötü bir durumdur.
Arıların mevcudu kovan içerisine sığmayacak şekilde çoğaldığında koloni bireyleri artık ihtiyaçlarını kovan içerisinde karşılayamayacak durumla karşı karşıya gelirler. Yaşları genç olan bireyler üretecekleri mumu harcayacakları yer bulamayacaklardır. Bu durum kovan içerisinde hararetin artmasına neden olur. Bu bakış açısı ile baktığımızda kovan içi küçük ise oğul daha çabuk ama daha küçük olacaktır. Teknik arıcılıkta doğal oğul hiçde istenen bir durum değildir. Nedeni başında olamadığımız zamanlarda oğul meydana gelebilmekte ve biz bu oğula sahip olamadan koloninin arılıktan ayrılması söz konusu olabilir. Doğal oğul kovandan çıkmadan öncü bir takım arılar ki bunlara kılavuz arılar denilir. Kovana yakın bir yere özelliklede serin ve yksekçe bir noktaya koloninin geçici bir yer teşkiline yardımcı olurlar. Daha sonra esas yerleşecekleri yere doğru koloninin gitmesini teşfik ederler. Bu süreç bazen bir gün bazen üç gün sürebilir. Hatta bazen arılar ayrılmazlar ve yaşamlarını ilk kondukları noktada devam ettirirler.
Oğul kovandan çıktığında ilk oğul yaklaşık koloninin yarısı ile birlikte çıkar. Burada ilk çıkan ana eski döllü anadır. Çok kısa sürede kalabalık mevcut ile mevcudunu artırır ve bal yapma kapasitesi yüksek bir kapital ifade eder. Diğer geride kalan yumurtaları kaplayacak olan arı sayısı az kaldığı için bazı mevsimlerin soğuk gitmesi ile yumurtalarıun üşümesi durumu söz konusu olabilir. Bu şekilde koloni hastalanabilir. Diğer çıkan oğullar dölsüz ana ile çıkar bu oğul bir hafta diğeri 3 ila beş gün içerisinde çıkacaktır. Bunların tam süresi bilinemez nedeni farklı zamanlarda atılan yumurtaların ana namzeti olarak beslenmesi sonucu ortaya çıkan anaların ne zaman kovanı terk edecekleri bilinemez.
Kolonilerin oğul vermesini hızlandıran etkenlerden bir tanesi de kovanın sıcak olması ve koloninin sıcak bir bölgede eski bir ana ile bulunasıdır.

Hiç yorum yok: