8 Nisan 2006 Cumartesi

İLKBAHARDA UÇUŞ DELİKLERİNİN DURUMU

Sonbaharla birlikte arıların uçuş delikleri kısılmalıdır. Kısılma işlemi arıların mevcudu ile doğru orantılıdır. Bir çerçeve arı için 2 cm kadar hesaplanmalıdır. Bu kısma işlemi özellikle zayıf kolonilerde yağmacılık eğiliminin azalmasına neden olduğu gibi rüzgarın içeri girmesini engellemektedir.
Koloniler aslında bu uçuş deliği daraltma işlemini kendileri yapmaktadırlar. Koloni gücü ölçüsünde gerçekleştirdiği daraltma işlemini rüzgarın direk olarak kovan içerisine girip rahatsızlığa neden olmayacak şekilde dizayn eder ve gerektiğinde bunu genişletebilir.
Arıcıların daraltma işleminin cam macunu, alçı, bez yada tahta parçası ile yapılabileceği muhakkaktır. Bu daraltma işlemlerinin ilkbaharla birlikte kaldırılması gerekir. Koloni bireylerinin sayısının artması ile birlikte uçuş deliğinin mesafesi artmalıdır. Havalar ısındı diyerek bu deliğin boylu boyunca açılması sakıncalıdır. İlkbaharda hava sıcaklığı son derece kararsızdır. Birden sıcaklıklar artar ve tekrar birden düşer. Bu dengesiz hava sıcaklığında arıların mevcudunu süratle artırma çabası içerisinde oldukları bu dönemde arıların yumurtalarını üşütmelerine izin vermemeliyiz. Aksi taktirde koloniye yarar yerine zarar veririz. Koloni yumurtalarını üşüttüğünde kireç hastalığına yakalanmalarına sebep olabiliriz. Hiç acale etmemeli ve havaların sabit sıcaklıkla ilerlediği günlere kadar uçuş deliklerini boydan boya açmakmalıyız.
Unutmamalıyız ki mevcudun süratle artması için atılan fazla miktardaki yumurtaların ilkbaharda çok fazla sıcaklığa her zamankinden daha fazla ihtiyacı vardır. Bu dönemde nem ve karbondioksit zararından arıların etkileneceği düşünülmeden kolonilerin sıcaklıklarını muhafaza etmeleri için sarılıp sarmalanmalı ve koloni sıcaklığının artmasına yardımda bulunmalıdır.

Hiç yorum yok: