8 Nisan 2006 Cumartesi

GÜÇLÜ VE ZAYIF ARILARIN DÜZENLENMESİ

Arılıkta çoğu zaman zayıf kovanlar gelişmedikleri için güçlüler ise zamanından önce fazla kalabalık mevcuda sahip oldukları için arıcılarda stres yaratır ve sorunlar oluşturur. Yapılacak işler çok farklı olmakla birlikte bir yöntemden bahsetmek istiyorum. Güçlü ve zayıf kovanın yerlerinin değiştirilmesi.
Bu yöntemde zayıf arının neden zayıf kaldığının bilinmesi önemlidir. İşlem için kullanılacak zayıf koloninin anasının genç olması başarının artmasına yardımcı olacaktır. Ana genç ama koloni mevcudunun azlığından dolayı gelişememiş olması mevcudunu uygun bir şekilde artırmakla başarıya gidecek yolda bize yardımcı olacaktır.
Güçlü kolonideki yaklaşık 9-10 çerçeve bir arının bir yada iki çerçeve kapalı yumurtalı yada hemen çıkmak üzere olan yavrulu çerçeveleri arıları ile birlikte kovandan çıkarmalı ve bir ballıkta yada kuluçkalıkta bekletilmeli buradaki tarlacılar eski yerlerine gidince genç arılar ve kapalı yumurtalı çerçeve zayıf koloniye verilir. Burada arılar birbirlerine zarar vermezler çünkü genç arılara yeni kovanın arıları zarar vermezler. Buradaki önemli unsur acele etmeyip yaşlı arıların yeni kovana verilmemesidir. Bu yeterli gelmez ve zayıf koloninin daha güçlü hale gelmesi istenirse riski ortadan kaldırmak için genç ana kafes içine alınır. Daha sonra iki kapalı yumurtalı çerçeve verilmekle birlikte güçlü ve zayıf kolonin yerlerinin değiştirilmesi şeklinde yapılırki; Bu durumda arıların birbirlerine zarar vermesini engellemek için her iki kovan içerisine arıları rahatsız etmeyecek bir koku sürmek fayda verecektir.
Sonuçta kovanlardaki durum birinin güçlenmesi ve diğerininde zamansız oğulunun engellenmesi şeklinde olacaktır.

Hiç yorum yok: