7 Nisan 2006 Cuma

PETEK GÖZÜNDE BİRDEN FAZLA YUMURTA GÖRÜLMESİ NEYİ İFADE EDER?

Öncelikle kovanlarda petek gözlerinde birden fazla yumurta görülmesi kovanın anasız kaldığını ve bundan dolayıda işçi arıların arı sütü ile beslenip yumurta atmaya başlaması şeklinde bir düşünce hakim olur arıcılarda. Doğruluğu çok yüksektir bazı istisnaları vardır. Bu tür yumurta atılmış ise kesinlikle bir gözde birden fazla bazen 5 ve hatta 10 kadar yumurta görülür ve bu yumurtalar dağınık bir şekilde göz içine serpiştirilmiştir.
İlginç olanı ise ana varlığında petek gözlerinde birden fazla yumurta olmasıdır. Bunun açıklamasını şu şekilde yapmakta fayda vardır. Analar varlıklarını kovan içerisindeki tüm bireylere bildirmek için her biri ile temas etmek zorunluluğunda bırakılsaydı bu çok yoğun bir iş olarak karşılarına çıkmak zorunda kalırdı. Ana varlığını anlamak için işçi bireylerden anayı takip eden ve yardımcılık görevi gören bir grup arı ana tarfından üretilen kovan içi varlığının ispatına yönelik bir kokuyu birbirlerine aktarırlar. Bu aktarılmadığı zaman ana arının varlığı anlaşılamaz. Kovan içinde ana arının olması halinde bu kokunun üretilememesi ananın yaşlılığına delalettir. Buradan yola çıkarak kovanda ana olduğu halde gözlerde birden fazla yumurta varsa bu durumdada ananın yaşlılığından dolayı bu kokuyu üretemediği için varlığını anlayamayan işçilerin içlerinden seçtikleri bazı bireyleri arı sütü ile besleyip yalancı ana olarak belirlemelerinden kaynaklanmaktadır.
Bir diğer ilginç durumda genç anaların bulunduğu kolonilerdede petek gözlerinde birden fazla yumurta görülmesidir. Bu durum ya analar döllenme uçuşundan döndükleri ve yumurtaya başladıkları ilk günlerde yada geç sonbaharda döllenen ama yumurtlama imkanı bulamayan daha sonra ilkbaharda az mevcuduna rağmen yumurtlama isteği fazla olan genç anaların bulunduğu kolonilerde olur. Bu gözlerdeki yumurtalardan biri gelişir. Yalancı analar tarafından atılan çok yumurtalı gözlerdeki yumurtalardanda sadece biri gelişir fakat bu yumurtalar döllenmemiş olduğu için erkek bireyler gelişir.

Hiç yorum yok: