6 Nisan 2006 Perşembe

ÇOK GÜÇLÜ KOLONİLERE NE YAPILMALIDIR?

Arılığımda çok güçlü koloniler varsa bu koloniler zamansız bir oğul eğilimi gösteriyorlarsa yada göstereceklerse bu arılar için yapılacak bir kaç yöntem vardır.
Koloninin eski çerçevelerinin değiştirilmesine de yardımcı olacak bu işlemlerde genellikle yumurtalı çerçevelerin zayıf kolonilere verilmesi durumu söz konusudur.
Diğer yandan elimizin altında olası şartlarda kullanılmak üzere ruşetlerde yada ana üretimi kutularında barındırdığımız anaların burtada kullanılması durumu söz konusu olabilir. Ana elimizin altında ise bu tür kolonilerin ortadan bölünmesi ve bu ananın ana arı kafesi ile bölmeye verilmesi hem iki grup arının bal döneminde bize bal yapmasını hemde farkında olmadan çıkacak olan oğulun kaybını ortadan kaldıracaktır. Ülkemizin sıcak memleketelerinde erken gelişme gösteren koloni varlıkları düşünülecek olursa buradaki ana üretimi işletmelerinden bu analar temin edilebilecektir.
Eğer oğul üretimi planlanacak ise yine bu koloni beslemeye tabi tutulmalı ve sıkışıklığoının artması sağlanmalıdır. Lakin oğul üretimi ile yapılacak olan arı sayısı artışı yerine döllü ana ile bölme yapılması arıcılarımıza daha fazla zaman ve ürün kazandıracaktır.
Arı sayımızın artışında döllü ana ve bölme tercih etmeliyiz.

Hiç yorum yok: