6 Nisan 2006 Perşembe

ARILARDA POPULASYON KONTROLU VE OĞULA HAZIRLIK

Mevsimin ilerlemesi ile birlikte sıcaklığın artması kolonide birey sayısı ve yumurta sayısı artacaktır. Bu durum koloninin artık yuvaya sığamadığı durumlarda sıkışma söz konusu ise oğul verme ile sonuçlanacaktır. Lakin oğulun oluşabilmesi için koloni de bir takım hazırlıklar söz konusudur. Bunları sırası geldiğince anlatacağız.
Populasyon kontrolü üzerine yapılan çalışmalarda arıcı öncelikle kolonilerindeki mevcudu önceden bilmeli yada tahmin etmelidir. Yaklaşık 10 günnlük kontroller başlarda arıcıyı sıkıntıya sokmayacak ve işlerini yapmasınayardımcı olacaktır ama mevcudun 9 ve 10 çerçevelere ulaştığında birde kat atıldığında haftalık kontroller ile oğula gidiş kontrolleri yapılmalıdır. Aksi durumda bal alımı söz konusu olmayacaktır.
Aslında arılardan bal alımını sağlayıcı unsurlarda belli kriterler içerir. İşte bizim bal alabilmemiz yada diğer arıcılık ürünlerini alabilmemeiz için koloniler üzerinde yaptığımız bu gözlem ve çalışmalar populasyon kontrol çalışmaları olarak adlandırılmaktadır.
Buradaki ana hedefimiz zayıf, gelişememiş, mevcut azlığından dolayı gelişimini gerçekleştiremeyen kolonilere güçleri ölçüsünde yumurtalı çerçeve vermek sureti ile zayıf kolonileri kalkındırırken güçlülerdende mevcut azalması yolu ile oğul eğiliminin azalmasına yardımcı olmaktır. Belli bir süre için yapılan bu işlem kolonilerin her birinin eşit miktarda birey içermesi açısından arıcıyı fazla yormayan ve koloniler üzerinde aynı işlemleri yaptığından dolayı iş gücü kazancına yardımcı olacaktır. Kolonilerde farklı işlemler yapılacak ise bu durum arıcının yapacağı çalışmaların karışmasına ve iş gücü kaybına neden olur. Böyle kolonilerin kimisi ürün verirken bir kısmı vermez. Hangisi üzerinde ne tür işlem yapacağı düşüncesi zaman kaybına
neden olurken nakliye yapılacak dönemde boşuna hammallık yapılması söz konusu olacaktır. Bal üretimi yapmayacak olan arıların nakliye için zaman kaybına neden olacağı unutulmamalıdır. Arılarımızın her zaman güçlü olmasına dikkat edilmeli ve gelişimlerini teşfik edeceğiz diye zamanlı zamansız bol besinle besleme yolunu tercih etmemeliyiz. Bu fazla miktardaki mevcudun daha çabuk gelişimini teşfik edeceğinden dolayı çok erken gelişme gösteren arılar bal döneminden önce gelişme gösterdiğinden dolayı bu arıların zamansız tarlacı artışına neden olacaktır. Sonuçta bal döneminde tarlacısı az olduğundan dolayı bal derleyemeyecektir.
Arılığımızda kolonilerin bal döneminden yaklaşık 6 hafta önce bol miktarda yumurta atması sağlanmalıdır. Buradan yola çıkarak arıların birbirleri ile aralarında çerçeve usulünce yumurta takviyesi hem oğul önleme çalışması hemde bal üretici kolonilerin hazırlanması şeklinde yorumlanır. Bunların hepsine birden populasyon kontrol çalışması denilir.

Hiç yorum yok: