24 Mayıs 2006 Çarşamba

ANA MEMELERİNİN ÇERÇEVEDEKİ DURUMU BİZE NE İFADE EDER?

Arılarımızı inceleme fırsatı bulduğumuzda çerçeveler üzerinde ana memeleri görebiliriz. Baharın geç dönemlerinde ve bal mevsimi öncesinde bu çok sık rastlanan bir durumdur. Çoğu arıcı bal mevsiminin yaklaştığı bu dönemde oğul pek istemez. Bal eldesi için kovan mevcudunun düşeceği düşüncesi arıcımızı üzer.
Çerçevelerin alt uçlarında yada kenarlarında görülen memeler bize koloninin oğul eğilimi ile karşı karşıya olduğunu gösterir.Bazen çerçevenin tam orta noktasında memeler görülebilir. Bu durumda akla şu gelmelidir. İstemsiz olarak koloni anasını kaybetmiştir. İsteyerek olsaydı kenarlara ananın yumurta atması için yüzükler oluşturulur ve anada buraya yumurtlardı. Bu istemsiz olduğu için mevcut olan yumurtalar kullanılmıştır.
İncelemelerimiz sırasında eğer ana memesi kapalı ise bilinmelidirki bu koloni mutlaka oğul vermiştir. Sizde oğul önleme çalışması olarak memeleri temizlerseniz ve kapalı meme hiç bırakmazsanız ,koloni kendisine ana yapabilecek yumurta bulamayacak ve bu şekilde koloninin ölümüne neden olmuş oluruz. Buna çok dikkat etmelidir.

Hiç yorum yok: