23 Mayıs 2006 Salı

İSTİF YAPILACAK KATLARDA DİKKAT EDİLECEK UNSURLAR

Arıcılarımız ellerinde bulunan kabarmış çerçeveleri bir hazine olarak görürler ve haklıdırlar. Bir kilo mum için arıların harcayacakları yaklaşık 10 kilo bal bir yana tam bal mevsimi sırasında arılarımızın bal depolama yerine mum örme işleri ile uğraşacağı düşünülecek olursa bizim için bir kayıp gibi görünüyor bu durum.
Bazı arıcılar balı süzülmüş çerçeveleri arılara temizlettikten sonra arılardan alırlar istif ederler bir daha ki bal mevsiminde kullanılmak üzere. Bazılarıda balını arılara temizletmeden direkt olarak bal bulaşığı olan çerçeveleri zamanı geldiğinde arıların beslenme amacı ilede kullanımı düşünülerek bu şekilde saklanır. Her ne şekilde saklanırsa saklansın arıların polen ihtiyaçlarının çok yüksek olması düşüncewsi ile arılara polenli olanlar geriye verilmeli polen içermeyenler istiflenmelidir. Bu istif işi gerçekleşirken yapılması gereken çok önemli bir durum vardır. Aynı durum bal mevsiminde balların çerçeve şeklinde yine depo edilmesi sırasındada dikkat edilecek bir unsurdur.
Bu unsur ilavelerin birbiri üzerine muntazam bir şekilde oturması zorunluluğudur. Aksi taktirde arılar bu çarpuk çurpuk oturan ilaveler arasındaki boşluklardan içeri girerek bal yağmacılığını artıracak zayıf kovanların sönmesine ve arılıkta bir kaosun yaşanmasına neden olacaktır. Hatta mümkünse çerçevelerin ilaveler içerisinde saklanma sırasında her bir ilavenin arasına bir çuval yada bez parçası konulması olası bir güve ihtimaline karşı sadece bu ilave içerisinde bulunan çerçevelerin bozulması şeklinde bizim karşımıza çıkar. Böylece daha büyük bir zarardan kurtulmuş oluruz.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Sayın Sezer bu durum ana kesme durumunu ortaya çıkarmaz mı?Biz Yeni oğula çiftleşip yumurtlamaya başlayıp yavruyu kapatana kadar larvalı ve yavrulu petek verilmez diye biliyoruz.Siz arısız verilen yumurtalı ve larvali petek ana kesilmesine yol açmaz mı demek iştiyorsunuz.teşekkürler Besim ERÇAKIR

Yalçın Sezer dedi ki...

Besim bey merhaba

Eğerki kovanda bulunan yumurta ve larvalar ananın kesilmesine neden olacak olsa idi birinci oğullardan sonra kovan içerisinde bulunan anaların hepsi dölsüz olduğu için analar kesilmiş olmazmıydı.
Kovan içerisindeki günlük yumurtadan 21 günlük pupa dönemindeki haline kadar yada 1 günlük yavrudan 15 günlük tarlacıya kadar her bir unsurun görevi ve varlığının gerekliliği var. Bu aksadığında kolsuz bacaksız bir bebeğe benzeyecektir oğulunuz. Aksi durumlardada hayatını sürdürebilir. Fakat çok zayıf oğullar ana döllenmeye gittiğinde ana ile birlikta kovanı terk bile edebilmekte. Bu tür bir çerçeve vererek bu ortadan kaldırılabilir. Denemesi bedava. Ben arılığımda yıllardır yapıyorum hiç kestiğini görmedim.
Saygılar.