22 Mayıs 2006 Pazartesi

ARI BESLENMESİNDE GLİKOZ KULLANIMI

Çanakkale Biga ilçesinden Korhan bey belediyede memur olduğunu ve hobi maksatlı arıcılıkla uğraştığını yazmış ve soruyor; arıların baharda beslenmesinde glikoz kullanılabilirmi?
Öncelikle glikoz hakkında kısa bir bilgi verelim. Glikoz bir karbonhidrat. Arıların kullanabildiği bir besin. Glikoz 6 karbondan oluşan bir formüle sahip. Aynı sayıda karbon içeren ve formül çatısının değişimi ile adı değişen fruktoz ve galaktozda bulunmakta. Bunların hepsi şeker türevleri hatta beş karbonlu olan riboz ve deosiriboz tüm canlılarda var. Bu şekerler birbirleri ile birleşerek iki birimli hale geliyorlar. Mesela arpada bulunan maltoz şekeri iki adet glikozun birleşmesi ile oluşuyor. Yada çay şekeri denen sükroz yada diğer adı sakkaroz buda bir glikoz bir fruktozun birleşmesi ile oluşur. Sütün bakteriler tarafından değişip yoğurt haline gelmesi de sütte bulunan şekerler sayesinde olur ve buradada gene glikoz ile galaktoz birleşir ve laktoz oluşur. Bu hayvansal bünyelerde oluşur.
Bizim glikoz bitkisel kaynaklıdır. Arılarımızda bitkisel kaynaklı olan şeker türevlerini rahatlıkla kullanırlar. Aslında glikoz yeşil bitkilerin fotosentez reaksiyonları sayesinde elde edilen bir biyokimyasal maddedir. Bitkilerin glikoz eldesi için güneşe, kloroplastlardaki klorofil pigmentine, suya ve karbondioksite ihtiyacı vardır.
Arılarımıza glikoz verilmesi için sulandırılması gerktiğini duyuyoruz. Kıvamlı olan glikozun arı beslenmesinde kullanılması ülkemizde tavsiye edilmiyor. Yurt dışında ise bazı yerlerde şiddetle tavsiye ediliyor. Buradaki bilgi eksikliği insanımızın faydalardan yoksun kalmasına neden oluyor.
Bakıldığında beslenme için kullanılan glikozun yada fruktozun arı gelişimine zarar vermemesi bir sakınca doğurmayacaktır. Lakin en doğru yaklaşımı arılığımızda bir grubu glikoz ile bir grubu şeker ile bir grubu da bal ile besleyerek aradaki farkı görüp ona göre yaklaşmaktır diye düşünüyorum.
Ülkemizde kullanılması şiddetle kınanıyor. Şöyle deniyor. Glikoz ile beslenirse bal sahte olur. Tüm arıcılar bilirki bal döneminde verilen şerbet bala karışır. Bu durumda balımızın kalitesi düşer.Aslında ben büyük bal toptancısı firmaların biz üreticiden aldıkları bala glikoz katıp piyasaya süremeyecekleri düşüncesi yüzünden üreticinin balda glikoz kullanımını ortadan kaldırmayı düşündüğünü sanıyorum. Demeçlerin daha çok bu yüzden bu şekilde verildiğine inanıyorum. Bu yüzden en doğru bilgiyi kendiniz arılığınızda deneyerek bulabilirsiniz.
Benim tüm arıcı arkadaşlarıma tavsiyem bal ile arılarınızı geliştirin. Arıların gelişimini çeşitli yörelerde balını satamayan yada yok pahasına satmak zorunda bırakılan arıcı arkadaşlarınızın ballarını alıp arılarınıza besin maddesi olarak kullanın. Hem arılarınızdaki mükemmel gelişimi göreceksiniz. Hemde arıcı arkadaşlarınızın sırtından para kazananları ortadan kaldırıp kazancınız artsın. Siz arkadaşlarınızın maduriyetini ortadan kaldırınki elde ettiğiniz balların hak edilen fiyat bedellerine çıkmasına yardımcı olun. Arıcılar birbirlerine destekçi olmazlar ise fiyatlar hiç bir zaman istenilen seviyelere ulaşamayacak ve besleme için bile başkalarının ağzına bakmak durumunda kalacağız.

Hiç yorum yok: