2 Mayıs 2006 Salı

KAFESLE ANA VERME YÖNTEMİ

Bir çok ana arı verme yöntemi olmakla birlikte en çok kullanılan ve yaygın usül kafesin kekli kısmının telli bölgesi açılıp kovandaki çıtalar arasına sıkıştırılması ile başlar.Arılar tarafından kek bölmesindeki kekin yenerek ananın bulunduğu bölüme ulaşan işçi arılar ile ana arı kokusu birbiri ile sinişmiş olacaktır. Bu takribi üç gün sürmektedir. Bu süre içinde ananın çıkıp çıkmadığı kontrol edilmek üzere sık sık koloni rahatsız edilmemeli aksi taktirde kabulü zorlaştırırız. Çoğunlukla koloni içinde genç bireylerin olmadığı ve yumurtaların bulunmadığı zamanlarda ana kabulü zordur. Heleki sahte anaya gitmiş kovanların ana kabulü çok zor olmaktadır.
Buradan yola çıkarak ana kabulü için benim uyguladığım iki yöntemi sizlerle paylaşayım.
1- Özellikle kıymetli ve damızlık anaların verileceği koloniler bulundukları yerden kaldırılır. Yada çok güçlü bir koloniden 3-4 çıta arı çerçeveleri ile birlikte bir boş kovana yerleştirilir.Elde edilmiş kolonide genç bireyler tarlacı arıların eski yerlerine gitmesi ile birlikte yoğunluk bakımından artacaktır. Böylece anasızlığını hisseden ve henüz kovan savunması için hazırlıksız olan işçi arılar dışarıdan gelmiş olan anayı çok kolay kabul edeceklerdir.
2- Ana vereceğimiz kolonide yumurtalı çerçeve bırakmama esasına dayanır.Koloninin yumurtalı çerçeveleri kuvvetli bir başka kovana aktarılır. Yerine kabarmış çerçeve yerleştirilmiş ve arısı tamamen bu yeni kovana alınmış kovan daki arılar kendilerine ana yapacak yumurta bulamayacağı için verilen anayı çok çabuk kabul edecektir. Daha sonra kabulün arkasından koloni gücü nispetinde yumurtalı çerçevelerin geriye verilmesi koloninin sağlıklı gelişimi için önem arz eder.
Bir çok ana verme yöntemi olmasına karşın en mükemmel ana kabul yöntemleri olarak sunduğum bu yöntemlerde dahi bazen kabul gerçekleşmez. Bunun nedenleri ana arıların döl alma miktarının azlığı , cüssesinin ufaklığı , yumurtlama kapasitesinin azlığı, ananın bazı uzuvlarının yokluğu neticesinde anayı koloni bireylerinin değiştirme çabası yatmaktadır . Kısacası ana arının vasıfsızlığı ananın kabulünü zorlaştırmaktadır.

2 yorum:

HB dedi ki...

hocam vallahi bu işleri siz yaptığınız için size kolay tabi.
şimdi 1 ve 2 nolu maddeyi okuyarak ona göre yapın bakalım olacak mı?
Ne anlayacaksınız.

Yalçın Sezer dedi ki...

Halil bey 1 ve 2 nolu maddeyi okudum yavaş dikkatli okursanız anlaşılıyor. Uygulamaya geçince daha faydalı olacaktır. Şekillerle ifade için vaktim çok kısıtlı . Kışa daha detaylı anlatır . Geliştiririz.