3 Mayıs 2006 Çarşamba

KOLONİLERE KAT( İLAVE ) VERME

Kolonilerin gelişmesi ile birlikte artık kat atma zamanıda gelmeye yaklaşıyor demektir. Arılardaki mevcut artışı ile birlikte hızlı mum kabartma ve yumurtlama potansiyeli istenen bir durum olmakla birlikte erken uyandırılan ve besinle teşfik edilen koloniler son derece kuvvetli bir topluluk oluşturacak ve belkide bal döneminden önce geliştiği için kat atılması gerekebilecektir. Arıcılıkta teknik uygulamalarda bu bir anlam ifade etmeyecektir.
Arılara verilen kat onların yaşam alanlarını büyüteceğinden dolayı belli bir müddet oğul eğiliminin daha ilerideki bir tarihe sarkmasına neden olacaktır. Fakat ırkın, kovan içi sıcaklığın, kovan içerisindeki darlığın, havalandırma durumunun ve genç populasyondaki miktar gibi unsurlar kovanlardaki oğul eğilimine neden olan unsurlar arasında olmakla birlikte en büyük etken ve bunların tamamını içerisine alan koloni bireylerinin sayısının fazlalığıdır. Arıcılıkta birey sayısı ne kadar fazla ise başarı kaçınılmaz olacak derken birey sayısının doruk noktasının bal dönemi ile çakışması temeli çok önemlidir. Buna dikkat edilmeyecek olursa zamansız gelişim nedeni ile arılar tarlacı olduklarında doğada bal verecek kaynaklar olmadığından bizim başarı göstermemiz mümkün olmayacaktır.
Genelde yapılan uygulama kovandaki mevcudun 10 çerçeve olduğu zaman kovan içerisine her zaman yaptığımız gibi kabarmamış çerçeve vermek ve bu çerçeveleri koymak için çıkarılan 2. ve 9. çerçevelerin de ilaveye yerleştirilmesidir.İlaveye yerleştirilen kapalı yumurtalı çerçevelerin sağına ve soluna varsa ballı yoksa kabarmış o da yoksa kabarmamış çerçeve vermek gerekir.Lakin yapılan yanlışlık eskiden tek kabin olan kovanı 2 kabin haline getirdiğimizde arıların üşümesine neden olmaktır. Kovandaki sıcaklık değişiminin normal sınırlara ulaşması için arılar zorlanacaklardır. Yapılması gereken işlem yukarıdaki dört adet çerçevenin sınırlandırılmasıve aşağıdaki çerçevelerinde üzerinin boşluk olan kısımdan örtülmesidir.böylece sanki kovanımız 14 çerçeveli bir kovanmış gibi sınırlandırılmalı ve arıların sıcaklığı muhafaza etmelerine yardımcı olunmalıdır.
Bazı ırklar 9 çerçeve civarında iken ana memesi hazırlığı yaparlar. Hatta oğul verme teşebbüsünde bulunurlar. Bazıları iki kat arı ile dolu olduğunda bile oğula teşebbüs etmezler. Arıcı çalıştığı arıların cinsini ve özelliklerini her yıl kayıt defterine kayıt etmeli bir dahaki sene çalışmalarını bu tuttuğu notlarından yardım alarak yapmalıdır.
Kovanlar içerisindeki arıların mevcudunun bal döneminde maksimum olacak şekilde çalışmalarımızı yaptığımızda oğul kontrolü , oğul takibi , ana memesi temizliği işlerinden kurtulmuş oluruz. Arı sayısı artırma işlerini ise bölme yaparak elde edebiriz.

Hiç yorum yok: