22 Ekim 2006 Pazar

KIŞ SIKIŞTIRMASI

Kış aylarında sıkıştırma işleminin yapılması gerekliliği vardır. Bu sıkıştırma işlemi koloni bireylerinin daha az çerçeve üzerinde bulundurulma zorunluluğu yaratma şeklinde de ifade edilebilir.
Koloni içerisinde bulunan fazla ballı yada boş kabarmış çerçeveler arılardan alınıp bu çerçevelerin arılar tarafından hareket kabiliyeti amacı ile kullanılması engellenmelidir. Bu engellenme arıların daha yoğun bir şekilde yuva çerçeveleri üzerinde bulunmasına neden olacaktır. Birim çerçeve üzerine düşen arı miktarının artmasının bir çok olumlu nedeni vardır. Ömürleri zaten çok kısa olan işçi arılar kış aylarında daha az çalıştıkları için biraz daha uzun yaşamaktadırlar. Bu uzun yaşama süresini kovan içerisindeki sıkıştırma işlemi yapılmamış kolonilerde kış boyu yaşam için gerekli olan hayatta kalma faaliyetleri ile az da olsa kısalacak ve ilkbahar ölümleri daha fazla miktarda olacaktır. Oysa sıkıştırılmış bir kolonide arı başına düşen iş daha az olacak ve yaşlanma süreci azalacaktır. Sıkıştırma işlemi gerçekleştirilirken boşluk alana oluşacak rutubeti emici unsurlar koymak, arı kolonisinin daha kuru bir hava içerisinde, rahatsızlanmadan yaşamalarına neden olacaktır. Rutubet arılar için en büyük düşmandır. Sıkışık bir yapıda bulunan koloni ısınmak için yada mevcut yavrularını beslemek için daha az risk altındadır ve daha az çalışarak daha rahat ve huzurlu olacaktır. Beslenme kış şartlarında gerçekleşirken çerçevenin üzerine doğru arılar hareket halindedirler. Bal kemeri biten kolonilerde kış yumağının oluşması ile hareket kabiliyeti azalır. Sonuçta kenar çerçevelerde bal olsa dahi açlık ile karşı karşıya gelinebilir. O yüzden arıların beslenmesi ve beslenirken de yaşam için gerekli metabolik işleri gerçekleştirmesi bal stokları yakınında iken çok daha rahat olacak arılar için bir problem yaratmayacaktır.
Tüm bu nedenlerden dolayı arıların sıkıştırılması gerekmektedir. Sıkıştırma işlemi tahta, yastık gibi unsurlarla da yapılabilir. Lakin kış şartlarında arıların sıcağa değil, istirahata ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. Her türlü kovana verilen darbe koloni içerindeki huzuru ortadan kaldırıcı bir durumdur. Balın harcanmasını artırdığı gibi arılarında salkımı bozup ölmesine neden olabilir.

Hiç yorum yok: