21 Ekim 2006 Cumartesi

KIŞA GİRERKEN BAL MİKTARI NE KADAR OLMALIDIR?

Kışa girerken bal mevcudu önemli kontrolü önemlidir. Arılarımızın kışlık bal ihtiyaçlarını hesaplamak onlara gereken miktarda balı depolayıp depolamadıklarını anlamak için gözden geçirmek gerekir.
Güçlü bir arı kolonisine yetecek miktar kış ayları için yaklaşık 20 kg civarındadır. Bu miktar bal kış şartlarında arılar için strese girmeden yaşamalarını sağlayıcı miktardır. Bahara kadar hem biz hem de onlar sıkıntı içine düşmezler. Her arıcı arılığında yapmış olduğu bal kontrolünün ardından besin stok maddesi az olanları belirlemeli ve gerekli yöntemlerle bu ihtiyacı karşılamalıdır. Bal bir çerçevede yaklaşık 3 kg kadardır. Bal kemeri altında bulunan yumurta atım yeri yani kuluçkalık alan çıkarıldığında geri kalan kısım bu bölgenin geniş ve dar olmasına göre değişen miktarda bal içerir. Arıcılar koloni içerisindeki bal miktarını tahmin ettikten sonra arıların yaşamı için gerekli olan miktarı tespit edebilirler. Sonuçta eksik balı olan arılara şerbet vermek, bal vermek, çerçeve bal vermek gibi yöntemlerle ihtiyaçlarını giderebilirler.
Güçlü bir arı kolonisi ile zayıf bir arı kolonisi hemen hemen aynı miktarda bal tüketmektedir. Hatta zayıf koloniler daha fazla miktarda bal tüketirler.
Şöyle izah etmekte fayda vardır. Genişçe bir odada bulunan kalabalık bir grup mu kış şartlarında oda içinde üşümeden durur. Yoksa bir iki kişimi? Elbette ki kalabalık kişilerden oluşan grup. Az kişi ısınmak için daha fazla enerji harcar. Zayıf koloniler de ısınabilmek için yaşamlarını sürdürebilmek için daha fazla miktarda besin tüketmek zorunda kalırlar. Sonuçta güçlü koloni kadar yada daha fazla gıda tüketmek zorunda kalırlar.
Arılarımızın kış şartlarında daha rahat bir süreç geçirebilmeleri ve ilkbaharda hayatta kalma sıkıntısı geçirmemesi için kolonilerin besin miktarı hem yeter miktarda olmalı hem de koloni mevcudu güçlü olmalıdır.

Hiç yorum yok: