25 Ekim 2006 Çarşamba

KOLONİLERİN BİRLEŞTİRİLMESİNDE ÇEŞİTLİ YÖNTEMLER

Koloniler çeşitli yöntemlerle birleştirilebilir. Birleştirme işlemleri çeşitli nedenlerle olabilir. Zayıf koloninin orta bir koloni ile birleştirilmesi, anasız bir koloninin analı bir koloni ile birleştirilmesi, iki zayıf kolonini birleştirilmesi şeklinde olabilmektedir. Mevsimine göre de bu birleştirme işlemleri çeşitli yöntemlerle yapılabilmektedir.

Birleştirme işlemlerinde dikkat edilmesi gereken 2 unsur vardır. Birincisi tarlacı arıların durumu ikincisi birleştirme işleminde kullanılacak yöntem.

Tarlacı arılar bildiğimiz üzere eski yerlerine gitme eğiliminde olurlar. Kovanın yeri değiştirildiğinde bir metre dahi yerinden oynadığında eski yerine gelir arılar. Bu durum işin kısmen bozulmasına neden olur. Daha sağlıklı bir birleştirme işlemi gerçekleştirmek için bu tarlacıların bir araya ve sıkıntısızca gelmesine yardımcı olmak gerekir. Bundan dolayı da bu durumu ortaya koyacak bir seri çalışma yapılması gerekecektir.

Birleştirme işlemi yapılacak olan kovanlar her gün yarım metre birbirine yaklaştırılmalıdır. Yaklaşma işlemi sonunda kovanın biri kaldırıldığında diğer kovan yakın olduğundan dolayı tarlacılar uçma deliği her ikisinin uçma deliğinin ortasına konulmuş olan kovanın içine gireceklerdir. Lakin burada birleştirme işlemi sırasında mevsim önemlilik arz eder bu işlem sırasında tabiattan bal akışının olması zorunluluğu vardır. Bal akışı olmadığında arılar birbirini kokularından dolayı yadırgayacak ve bir saldırı olduğunu düşündüğünden dolayı kavga olacak ve arılar birbirini öldürüp kıracaktırlar. Birleştirme işlemi de pek sağlıklı olmayacaktır. Bal akışının olduğu zamanlarda bal ile gelen arılar kovana çok rahat bir şekilde alınırlar. Bu tür yabancı arılara savunmadan sorumlu olan kovan uçuş deliğindeki arılar bile bir rahatsızlık vermezler. Havaların çok soğuk olduğu arıların çalışmasının mümkün olmadığı zamanlarda uçuş yapılmıyorsa ve metabolik faaliyetleri kısıtlanmış kolonilerde de birleştirme işlemi son derece rahat olur. Böyle zamanlarda koloniler birbiri içerisine direkt çerçevelerle konulduğunda metabolik faaliyet azlığından dolayı birbirlerine zarar veremeyecek boyutta olacaktır. Bu şekilde de çok kolay bir birleştirme işlemi gerçekleşecektir. Birleştirme işleminde her gün yarım metre birbirine yaklaştırma işlemi eğer ki çok zaman alacağı düşündürüyorsa o zaman tarlacıların eski yerlerine gelemeyecekleri kadar uzakta bir yerde bu birleştirme işlemi gerçekleştirilmelidir. Arılıktan 3-5 km uzakta bu işlem çok rahat yapılabilir.

Birleştirme işlemleri yapılırken akşam saatlerini tercih etmekte fayda vardır. Tüm arıların içeride olduğu bir zamanda kolonilerden birinin üzerine sinek teli gerildiği zaman üzerine bir ilave konulup içerisine birleştirilecek koloninin arılı çerçeveleri yerleştirilir. Sonuçta 2 gün içeride hapis kalan arıların kokuları birbirlerine sinişmiş ve uçuş deliği de ortalandığından dolayı birleşmiş kolonilerin tarlacıları da yerlerini şaşırmadan çok güzel bir birleştirme işlemi gerçekleşmiş olacaktır.

Bu işleme benzer bir derece eski bir birleştirme modeli de gazete kağıdı ile birleştirmedir. Burada birleştirilme sırasında kuluçka ile ilave arasına gazete kağıdı konulur. Gazetede delik açılır ve sonuçta birleştirme işlemi gerçekleşirken bu delikler arılar tarafından açılır büyütülür ve birleşme gerçekleşmiş olur.

Birleştirme işlemlerinde arıların üzerine kokulu şerbet vermek de işlemi hızlandırabilir. Bu kokular iki koloninin birbiri ile daha çabuk birleşmesine yardımcı olur. Bazı yörelerde sarımsak veya un serpmek işlemleri de yapılmaktadır. En mükemmel ve kesin çözümün sinek telidir. Sinek telinin 2 gün sonra alınması ile çok rahat bir şekilde birleştirme işlemi yapılır. Başarılar dilerim.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

ilavede 3 gün hapis kalan tarlacı arılar eski yarlerini unutmazlar mı

Hasan ÇINARLIK dedi ki...

Ben gazete kağıtı ile birleştirdim olumlu sonuç verdi.Bundan sonra, sayın hocamın tavsiyesi ile sinek teli kullanmaya özen göstericem.
Saygılar..

Yalçın Sezer dedi ki...

tarlacılığa başlayan bir arı komutlarla kendi yuvasını öğrenir. Bu arı ömrü boyunca bu noktayı unutmaz. Mevsim bal dönemi ise ortalama 15 gün tarlacı olarak yaşayan arı ancak 15 gün sonra eski yerine getirildiğinde yerini şaşırmaması sağlanabilir.

OKTAY dedi ki...

Hocam bu birleştirme işini hiç yapmadım ancak, bu kadar anlaşılır ifadelerle anlatılan yazılarınız ile kimsenin zorluk yaşamayacağı kanaatindeyim.
Ver çoşkuyu hocam.:-)

Yalçın Sezer dedi ki...

Rica ederim, memleketime yapılan hizmeti ibadet sayıyorum. Elimden bir şey geliyorsa ne mutlu bana. Kalın sağlıcakla.