19 Kasım 2006 Pazar

ANA ARI YETİŞTİRİCİSİ ASLAN BARUT İLE SOHBET















Sağlıklı memeler ve memelerin küçük çiftleştirme kolonilerine dağıtılması






Besleme kolonilerinde kapanmış memeler









Genç arılarla arılandırılan çiftleştirme kutusu






İstanbul da ikamet eden Aslan Barut ana yetiştiriciliği konusunda kendini yetiştirmiş. Arıcı yetiştirdiği analardan yüksek verim aldığını ve çevresindekilerle yetiştirdiği anaları paylaştığında onlarında verim artışı yaşamalarından çok mutlu olduğunu dile getirdi.

1- Kaç yıldır ana arı yetiştiriciliği yapıyorsunuz?
Profesyonelce 5 yıldır ana arı üreticiliği yapmaktayım.

2- Ana arı üreticiliği yapmak üzere eğitim aldınız mı?
Yıllar önce memleketimize Ahmet İnci adında TKV yetkilisi gelmiş ve ilgilenen insanlara konu hakkında bilgiler vermişti. O yıllarda arıcılık yapıyor fakat ana arının önemini tam olarak kavramış değil idim. Bilgiler ışığı altında ana yetiştiriciliğine merak saldım ve bal veriminin sağlıklı ve verimli analar ile daha başarılı sonuçlar verdiğini gördüm. Denemelerimi yaparken her yıl tecrübelerimi bir kat daha artırdım. Şimdilerde ana yetiştiriciliğinin tüm inceliklerini öğrendiğimi sanıyorum.

3- Yetiştiricilik ve satış izniniz var mı?
Yok. Yetiştiricilik izni için Tarım bakanlığının yada ilgili kuruluşların açtığı kurslardan kurs bitirme belgesi almak gerekiyor. Bu belge ile müracaat ediliyor ve satış izni alınıyor.

4- Niçin sizde bu belgeyi almak için çaba sarf etmediniz?
Bir Yalçın hoca var, Uzman Biyolog defalarca söyledi; Aslan ağabey sana bu belge yakışır, almanı istiyorum diye.Hatta nerelerde kurs var yerlerini bile söyledi, fakat açılan kursun takvimi çok ters bir zamana yerleştirilmiş.

Bende bu tür bir kursa gidip belge almak isterim. Bununla ilgili girişimde de bulundum. İstanbul Arı Yetiştiricileri Birliğine dilekçe verdim. Benimle birlikte bu kursa gitmek isteyen ve kendi becerilerini artırmak isteyen yirminin üzerinde insan var. Hatta müracaatımızı ilgili 6 kişi ile birlikte yaklaşık 2 yıl önce yaptık. Fakat kimsenin ilgilendiği yok. Arıcılar kaderlerine terk edilmişler. Kurlar memleketin iki ayrı ucunda biri İzmir biri Ardahan’da açılmış. Sektörde arıcıların sırtından para kazanan her kesim sorunların giderilmesi çabasında bir çalışma sergilemiyorlar.

Birde açılan kurslar mevsimin en yoğun olduğu günlere, arıcıların en fazla işleri ile meşgul oldukları zamanlara konulmuş. Mevsimin başında yada sonlarında yapılan kurslar mutlaka arıcılar için daha sağlıklı olacaktır. Hem bu tür kurslar sadece diploma verip ana arı yetiştirecek olan insanlar için bir belge yerine geçecek diye değil, tüm arıcıların sağlıklı ana arılarını yetiştirebilecekleri yöntemlerin öğretilmesi kursları haline getirilmelidir. Türk arıcısı inanın kaderine terk edilmiştir.

5- Belge olsa size ne kazandırır?
Şimdi bu belge ile açılacak bir işletmeden satılan ana arıların parası, arıcılara devletin destekleme kapsamında geriye veriliyor. Eğer güvenilir ve sağlıklı bir işletme varsa yorulmadan ana arılarınızı döllenmiş analarla kısa sürede değişiyorsunuz. Burada hem yorulma yok, hem de devlet parasını veriyor. Ayrıca işletmeci satılan ana arı sayısına bağlı olarak bir vergi veriyor. Bu da devletin kazancı. Genç analarla kışa girildiğinde koloni kayıpları azalıyor ve verim artıyor. Sonuçta bilinçli arıcı, ana arıyı böyle izinli bir işletmeden aldığında devletten parasını alabildiği için, izinli ana arı yetiştiricisini tercih ediyor. Bu da hem benim daha fazla ana arı satmama ve hem de çok daha fazla para kazanmama neden oluyor.

6- Yıllık ana arı üretebilme kapasiteniz ne kadar?
500 adet ana arı yetiştirip satabiliyorum. İzin belgem olmasa da yetiştirdiğim ana arılardan memnun kalan arıcı arkadaşların isteklerini karşılamaya çalışıyorum. Bir çok işletme işi ticari kaygılar ile yapmaya başladıklarından dolayı, dölsüz anaları kafesleyip satma yolunu tercih ediyorlar. Bu durumda arıcıların ve arıların zarar görmesine neden oluyor. Ana arı yetiştiriciliğinde uyulması gereken bir takım kurallar vardır. Bunlara riayet edilmeden yapılan üretimler sonucu da verimsiz analar üretilir. Bu şekilde üretilen analardan da bir verim alınamayacağı kesindir.

7- Siz çevrenizde tercih edilir bir ana yetiştiricisi olmanızı neye bağlıyorsunuz?
Arıcılıkta en önemli unsur ana arıdır diyebiliriz. Ana arının verimli olması başarılı bir arıcılığın yapılabilmesine olanak verir. Benim çevremde tercih edilir olmamdaki en büyük etki, yetiştirdiğim ana arıların bulunduğu kolonilerin çok fazla bal yapmasından kaynaklanmaktadır diye düşünüyorum.

8- Yetiştirdiğiniz analar ile ne kadar bal üretebiliyor koloniler?
Ortalama 40 kilo kadar bal üretebiliyorum koloni başı. Belki size şaka gibi gelecek ama ülkemizde bal kaynakları çok bol olmasına karşı arıcılık bilgisine sahip arıcı sayısı son derece az. Bu konuda eğitim çalışmalarına hız verilmeli ve arıcılar eğitimden geçirilmelidir. Herkes arıcıda olmamalıdır. Yanlış yapılan uygulamalar, ilaçlamalar ve kurallara riayet etmeme neticesinde ballarımızın değerine satılamadığını görüyor bu konuda dikkatli olunmasını diliyorum.

9- Yetiştirdiğiniz anaların özellikleri nedir?
Birçok arı ırkı vardır. Bu arı ırkları üretilecek olan balın kaynağına göre tespit edilmeli ve o ırk arılar tercih edilmelidir. Muğla arısı ile kestane balı üretilemeyeceği aşikardır. Çaba sarf etmek çok yanlış olur. Benim ürettiğim arılar arılığımda her yıl kullandığım analar. Bu analar genç olduğu için kış sigortası konumundadır. Bol miktarda bal derlerken, az oğul eğilimi gösterir. Sakin mizaçlı arılar ile iki katı dolduran koloni bile oğul vermez ve kış boyunca çok az bal tüketir.

10- Son olarak üreticilere söylemek istediğiniz birkaç cümleniz var mı?
Öncelikle döllü ana kullanmak arıcıya çok büyük bir avantaj sağlar bu tartışılmaz. Ana alırken güvendiğiniz bir işletmeden yada kişiden ana almanızı tavsiye ederim. Eğer bu tür bir yer yok ise siz kendiniz üretmelisiniz. En doğru ve mükemmeli de budur. Üretilen ana arıların vasıflı olması için gerekli hassasiyet gösterilmelidir.Yoksa inanın arıcılık değil hamallık yapılır. Keyif için yapılan arıcılıkta dahi bal almak esası vardır. Verimsiz ırklar ve ana arılarla yapılan arıcılık insanda boşa kürek çekmek duygusunu çok uzun süre sonra gösterir. O zamanda iş işten geçmiş olur. Hepinize iyi çalışmalar.

Aslan ağabeyimize verdiği bilgiler için ve bize ayırdığı vakit için teşekkür ediyoruz.

Hiç yorum yok: