17 Kasım 2006 Cuma

ARI KOVANLARININ YERLEŞTİRİLMESİNDE DİKKAT EDİLECEK UNSURLAR


Arıcıların çoğu arı koloni sayısını artırma çabası içerisindedirler. Çok az arıcı belli bir miktar arı ile çalışma gayreti içerisindedirler. Arı sayısı artınca arılıkta iç içe girmiş arı sayısı da bir karmaşıklık yaratır. Arıcının işi hiç bitmez. Bu durumda bir tür birbiri ile bağlantılı sorunlar yaşanırken arılarda bu durumdan nasibini alır. Kolonilerin yerleştirilmesi ve kovanların birbirine çok benzemesi yer belirleme problemini beraberinde getirir.Sonuçta koloni mevcudu bazı kovanlarda azalır bazılarında artar. Bu istemsiz olarak ortaya çıkan bir durumdur. Arıcılar arılarını 30-40 tanesi yan yana gelecek şekilde sıraladıklarında bu olayla karşılaşabilirler. Bu olaya sürüklenme adı verilmektedir. Sürüklenme neticesinde orta bölgedeki arı kolonilerinin zayıfladığı, kenardaki kolonilerin ise mevcudunun arttığı görülür. Arıcı gerekli müdahaleyi yapmaz ise kalabalık koloniler daha çabuk oğul verme eğilimine girerken, zayıf kovanlarda bal verme mevsimine sağlıklı yetişemeyecektir.

Sürüklenmeden başka arılar başka kolonilere girme eğilimi gösterdiklerinde eğer giren işçi arı yaşlı ve dönem nektar kıtlığı yaşayan bir durum arz ediyorsa, arıların birbiri ile savaştığı ve birbirini kırdığı görülür. Koloniler yerleştirilirken birbirinin yolunu kesmeyecek, hemen hepsi aynı yöne doğru bakacak fakat dairesel yerleştirilecek,yarım ay şeklinde gibi, ve tüm kovanların ön yüzü farklı boyalarla boyanmalıdır ki arılarda ortaya çıkan şaşırma eğilimi ortadan kalksın. Arılık çevresinde yada özellikle içinde ve kovanlar yakınında doğal taş, kaya, ağaç, çalı, odun, kütük yada ön yüzlerinde renkli farklı boyaların bulunması arıların yerlerini şaşırmaması için yapılması gereklidir.

Kovanların ön kısmı arkadan 2 – 3 cm kadar kaldırılarak eğim verilecek olursa, rutubetli ve karbondioksit içeren havanın daha rahat dışarı çıkması sağlanır. Kovanlar yerleştirilirken bu konuya da dikkat etmekte fayda vardır.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu sorunu çözemeyenlerin ortak sıkıntısı.Ben özellikle trakyada bu konuda sıkıntı çektim.Bazı kovanlardaki tarlacı arılar diğer kovanlara özellikle baş taraftakilere karıştığından bir kovanın verimi artarken diğer kovanlarda verim düşmesi oldu.Kovanların önlerini boyarken hangi renkleri kullanalım.Arılar her rengi görürmü? Önder Yalçın onay1996@hotmail.com

Yalçın Sezer dedi ki...

Her türlü rengi gördükleri, fakat kırmızıyı grinin tonları olarak algıladıklarını bazı kitaplar belirtmiş bilgilerinize. Kolay gelsin.