11 Kasım 2006 Cumartesi

BAL ELDESİ ÖNCEDEN TAHMİN EDİLEBİLİRMİ?

Sevgili arıcılar yıllardır duyarız “Türkiye arı kolonisi sayısı bakımından dünyada önde gelen ülkeler içerisinde yer alırken, bal eldesi bakımından maalesef ön sıralarda değildir” diye. Dünya üzerinde bitkisel çeşitliliğin hiç de yoğun olmadığı ülkelerde son derece fazla miktarda bal üretilebilmektedir. Yapılan çalışmaların ve eğitimlerin bu başarıda etkili olduğu bir gerçektir. Arıcılarımız çok fazla özen göstermese de ülkemizdeki tabi flora arılarımızın yaşamlarını sağlayabileceklerinden fazla olan balı derlemelerine imkan vermektedir. Bundan dolayı da ülkemizde bal sağım döneminden, bal sağım dönemine arılarının yanına uğrayan arıcı sayımız hiç de azımsanmayacak kadar çoktur. Gönül ister her arı kolonisi istenenden çok bal elde etsin. Lakin bal elde etmek için yapılması gerekenlerin yanında tabiatında buna destek vermesi gerektiğini unutmamak gerekir.

Arılar elde ettikleri balları sayesinde yaşamlarını devam ettirirler ve nesillerini sürdürürler. Bundan dolayı bal derlemek yapmak onların doğası gereğidir. Bizler arıcılık sanatı ile onların daha fazla bal yapmasını teşvik eder ve ihtiyaçlarından fazlasını onlardan alma yolunu tercih ederiz. Alınan bal miktarı ne kadar fazla olursa kendimizi başarılı sayarız. Oysa bizler ne yaparsak yapalım, tabii şartlar bal eldesine izin vermediği taktirde elde edilen bal son derece az olacaktır. Şu var ki bir bal arısı kolonisinin yaşamını sürdürebilmesi ve dışarıdan bir müdahale olmadan bu işin gerçekleştirilmesi bile arıların yaşamları için gerekli olan nektarı temin ettiklerinden dolayı arıcı için önemli bir durumdur.

Doğanın kurak yada çok yağmurlu olduğu günlere denk gelen bal dönemi, arıların nektar toplamasına ket vuran en büyük sorunlardan biridir. Koloni içerisindeki tarlacı arı potansiyelindeki miktar, arazideki kolonilerin yerleşim yerleri gibi unsurlar önemlidir. Yapılan zirai mücadeleler, kolonilere uygulanan ilaçlar ve bunların zamanlamaları da bal döneminde çalışacak olan tarlacıların sayısına ve sağlığına etki eden unsurlardır ve bal eldesinde önem arz eder.

Arıcıların bal eldesinden önce yapacakları tüm uygulamaları kusursuz yerine getirmeleri, tabiatın kendilerine sunacağı en ufak bir ikramı bile onlara çok büyük bir şekilde geri verecektir. İyi organize edilmiş olan arı kolonileri çok kısa sürelerde hiç de düşünemeyeceğiniz kadar bal üretebilirler. Bundan dolayı bal dönemine kadar biz üzerimize düşeni yerine getirelim, tabiat izin verdiğinde gerekeni arılarımız yapacaktır.

Ülkemizdeki 13-18 kg miktardaki ortalamalar bilmeliyiz ki, eğitimli arıcılarla çok daha yukarılara çıkarılacaktır. Ülkemizde kendini yetiştiren bir çok arıcının bugün 25-50 kilo arası bal aldığı bilinmektedir. Lakin bal eldesinin yapıldığı bitki türünün de burada önem arz eden bir durumu vardır. Hektarlarca ayçiçeği yada yayla çiçeklerinin bulunduğu bir bölge ile Karadeniz de ormanlık bir alanda sürekli yağmur yağan ve kovan içerisinde hapis kalmış ah bir hava yağmasa da bal toplasak diye kara sevdaya tutulmuşçasına bekleyen arılar arasında, elde edilecek bal miktarı açısından son derece büyük bir fark olacaktır.

Yöresel farklılıklar ve elde edilen bal türünün floristik yapısı , iklimsel değişimler dikkate alındığında, bal üretiminin önceden yapılacak olan tahmininin doğru bir sonuç vermeyeceği düşüncesindeyim.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Yalçın bey
sitendeki yazıları keyifle okuyor,bildiklerimizi pekiştiriyor,bilmediklerimizi de beynimize kaydediyorum.Emek vererek hazırladığın bu bu kıymetli bilgiler için teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Yalçın bey
sitendeki yazıları keyifle okuyor,bildiklerimizi pekiştiriyor,bilmediklerimizi de beynimize kaydediyorum.Emek vererek hazırladığın bu bu kıymetli bilgiler için teşekkür ederim.
Önder Yalçın

Adsız dedi ki...

Yalçın bey
Arılarımıza gereken bakımı yapıp ilkbahara kuvvetli girelim.Arı kuvvetliyse,o bal özüde piyasada varsa kovan bal ile dolar.Arı zayıfsa,piyasada bol miktarda balözü olsada kovan hava ile dolar.İşin formülü öncelikle arıları kuvvetli tutmak diye düşünüyorum.ÖnderYalçın
onay1996@hotmail.com