12 Kasım 2006 Pazar

SEZONA BAŞLARKEN

Sevgili arıcılar, bir çok kişi arıcılıkla ilgilensin yada ilgilenmesin, uzaktan az bir miktar dahi bilgisi olsun arıcılık sezonunun başlangıcını ilkbahar olarak söylerler. Hatta bu işe başlayacak insanlar genelde ilkbahar mevsiminde koloni almak isterler ve dışarıdan ilkbaharda alınması konusunda telkin görürler.
Arı ailesi diye isimlendirilen bireyler ana arı, işçi arı ve erkek arılardan oluşur. Bu topluluk en alt seviyedeki mevcuda kış aylarının başlaması ile birlikte ulaşır. Sonbaharın son günlerinde kışa girerken artık arı kolonimiz doğmayı bekleyen bir çocuk gibidir. Ana karnındaki bebek kadar güçsüz ve korunmasız olan topluluk kış ortalarında canlanmaya, baharla birlikte gelişmeye ve yaz döneminde meyvelerini vermeye daha sonrada tekrar hayatını kış aylarında idame ettireceği şekline yani en az mevcuduna dönmeye çalışır.
Tüm dönemlerde arıcılık bilgisine ve tecrübesine ihtiyaç vardır. Yapılan çalışmaların hiç biri yapılmasa bile arı kolonisi gerekli görevini yerine getirir. Lakin modern arıcılık ve teknik arıcılık yöntemlerinde, her dönem yapılan çalışmalar ile minimum masraf ve güç sarf edilirken, maksimum ürün elde etme çabası vardır.
Arıcılarımız bu yaklaşımla ilkbahar aylarında gelişmiş bir koloni almanın uygun olabileceğini düşünebilirler. Bir kısmı da ellerinde ki materyalin gelişim safhalarını ayrıntılı olarak inceleme fırsatı bulmak için sonbaharı tercih ederler. Sonbaharda alınan bir koloni, anası genç değil ise değiştirilmeli ve kış için sigorta haline getirilmelidir. Kış aylarında ve gelecek ilkbaharda başına gelebilecek açlık durumu için balı yeterli hale getirilmelidir. Rutubet emici unsurlar ile boşluklar doldurulmalı, arı kolonisi sınırlandırılmalı, birim çerçeve başına düşen arı yoğunluğu artırılmalıdır. Mutlaka varroa ilaçlaması yapılmalı ve kovanlar yerden mutlaka yükseğe yerleştirilmelidir. Bu tür tedbirlerin alınması ile birlikte sezona sağlıklı ve sıhhatli bir koloni tarafımızdan hazırlanarak oluşturulmuş olur. İlkbaharda alınan kolonilerde bulunan ana arı durumu ve varroa enfeksiyonuna karşı tedbirlerin alınıp alınmadığı bilinemez. Ayrıca sonbaharda alınan koloniler fiyat olarak da ilkbaharda alınanlara göre çok daha uygun olur.
Hepinize yeni sezonun hayırlı olmasını temenni ediyorum

Hiç yorum yok: