13 Kasım 2006 Pazartesi

YENİ SEZONA BAŞLARKEN YAPILABİLECEKLER

1- ÇERÇEVE

Önümüzdeki kış mevsimi artık dinlenebileceğimiz günler olarak karşımızda duruyor. Bu günlerde bir taraftan dinlenmeli, diğer taraftan da fırsat ve vakit buldukça bazı çalışmalar yapmalıyız.

Sezonun ilerlemesi ile birlikte işler çoğalır ve bir çok defa arıcıların işlerine yetişemedikleri serzenişlerini duyarız. İşler yoğun olduğunda acil yapılması gerekenler yerine getirilir. Bazı rutin işler daha sonraya bırakılır buda çalışmalarımızın istediğimiz şekilde yürümemesine neden olur. Planlanan bazı işler bir dahaki seneye yapılmak zorunda kalınır. Zaman çok kıymetli bir hazine olmakla birlikte, arıcılarımızın koloni sayısının artması ile birlikte işleri çok daha fazla olmakta yapılan iş artmamaktadır. Arıcılıkta her türlü çalışma el oyalayıcıdır. Çerçeve yapıştırıp, çakmak, delmek, tel geçirmek, tel germek, mum yapıştırmak ve mahmuzlamak, arıya vermek, şerbet dağıtmak, kovan kapağı açmak ve kapatmak dahi koloni sayılarının artması ile birlikte son derece fazla uzun zaman almaktadır. Birkaç koloni ile yapılan hobi arıcılığı bazen arıcının bilgi ve tecrübesi sonucu yüzlerce arıdan alınabilen ürünler kadar bol olabilmektedir.
İşte arıcılar kış aylarında bir taraftan dinlenmeli diğer taraftan da ihtiyaçları doğrultusunda yapılabilecek ve zamanlarını daha verimli kullanmalarına yardımcı olacak işleri yerine getirmelidirler.
Kış ayları çerçevelerin çakılıp delinmesi ve tellenmesi için son derece mükemmel günlerdir. Yalnız çerçeveye takılan teller gerilmemelidir. Kış mevsimi hava sıcaklığı düşük olduğu için gerilen teller baharda kullanılacağı dönemde sıcak havada gevşer. Bu gevşeme mumun sağlıklı bir şekilde çerçevede durmasını engeller. İleriki çalışmalarda sorun yaratır.

Hiç yorum yok: