14 Kasım 2006 Salı

YENİ SEZONA BAŞLARKEN YAPILABİLECEKLER 2- KOVAN

KOVAN

Kovan arı ailesinin yuvası olarak tanımlanır. Burada her türlü çalışma sergilenmektedir. Bireylerin doğum yeri, gelişme ve büyüme alanı, beslenme ve korunak yeri, ayrıca neslini devam ettirmek için yeni ana namzetlerinin üretildiği yer olarak karşımıza çıkar.

Kovanlar doğal ortamlarda kare yada dikdörtgen şekline yakın inşa edilirler. Modern yaklaşım ile koloni mevcudunun yüksek tutulma çabası ve bol bal eldesi düşüncesi ölçüleri bir miktar büyütmeye neden olmuş dünya üzerinde doğala en yakın, iki tip kovan kabul görmüş ve standart olarak dünyada kullanılmaktadır. Bunların dışında özelliklede örneğine az rastlanır ve dünyanın hiçbir yerinde rastlanmayan türden kovanlar görmekte mümkün olmaktadır. Ülkemizde arıcılık sektöründen para kazanan büyük firmalar dahi kendi standartlarını oluşturmuşlar, piyasada gerçek standardın kendilerine ait olan ölçüler olduğunu söylemektedirler.

Oysa dünya standartları iki tip kovan ölçüsünü kabul etmekte diğer kovanlarda çerçeve kullanılsa dahi standart dışı ölçüler kullanıldığı için bir bölgeden bir bölgeye götürülen, arıların satışlarında, çalışılmasında sorunlar ile karşılaşılmaktadır. Alınan arıların çerçeve ölçüsü götürülen bölgenin kovanlarına ya uzun, ya kısa, yada yüksek gelmektedirler. Çok kısa çerçeveler ile yetiştirilen arılar sanki on çerçeve arı varmış gibi görünür ama standart ölçülere göre yarısı miktarda arı olduğu dikkate alınmalıdır.

Yapılan alış verişlerde kovan ölçülerinin önemli olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Langstrot ve dadant denen tip kovanlar kullanılmalı ve eğer kovan yaptırıyor isek bu ölçülerde kovan yapılmasına özen göstermeliyiz. Bu tip kovanların ölçülerini önceki yazılarımızda vermiştik. Daha ayrıntılı çizimlerini TSE (Türk Standartları Enstitüsü) den temin edebilirsiniz.

Kovanlarımızı bu aylarda yaptırmak, bizlere ilkbaharda boyama için harcayacağımız zamanı kazandıracaktır. Ayrıca kovan almayacak olan arıcılar boya ihtiyacı olan kovanlarını bu mevsimde boyayabilirler. Kovanlarında gördükleri bazı çatlakları ve delikleri tamir edebilirler. Kovanlarında gördükleri eksiklikleri tamamlarlar. Kulp, tutacak yeri, kapaklara havalandırma deliği açma, İlave pervazlarındaki bozuklukları düzenleme işlerini yerine getirebilirler.

Hiç yorum yok: