15 Kasım 2006 Çarşamba

NİÇİN STANDART KOVANLAR KULLANILMALIDIR?

Sevgili arıcı arkadaşlarım ülkemizin arıcılık sorunlarından biri standart ölçülerde kovan kullanılmamasıdır. Bu durum bazı aksaklıkların ortaya çıkmasına neden olur. Konunun daha iyi anlaşılması için doğal kovanlara yada bir diğer değişle ilkel kovanlara bakılmalıdır. İlkel kovanlarda arılar yuvalarını inşa ederlerken belli ölçülere riayet etmektedirler. Bu araştırmacıların ilgisini çekmiş ve doğala en yakın olan kovan tipleri oluşturulmuştur. İşte bu ölçülere uygun kovan tipi de langstrot ve dadant tip kovanlar.
Bu tip kovanlar tüm dünyada kullanılan tip kovanlar olarak görülür. Öyleki hangi coğrafi bölgeye giderseniz gidin, arı alış verişlerinde, mum alımlarında, nakliyelerde, ana arı üretimlerinde, arı beslemesinde, ekipmanların düzenlenmesinde ve kullanılmasında aynı standarttaki kovanlarla çalışmak üreticilere hem kolaylık hem de başarı getirir.
Şimdi bana ait bir standart olsun diye çaba göstermenin bir anlamı yoktur. Yada bizim ülkemize ait bir standart geliştirelim demenin de bir faydası yoktur. Dadant tip kovanların çerçeveleri biraz daha yüksek olduğundan dolayı bal kemeri geniş olmakta ve koloniler uzun geçen kış şartlarında daha iyi kışlayabilsinler diye bu bölgelerde tercih edilmektedirler. Diğer ılıman bölgelerde ise langstrot tip kovan sağlıklı kışlamaya yardımcı olan en ideal kovan tipidir.
Bir arılıkta farklı bölgelerden alınmış farklı standartlara ait kovan olduğu düşünülürse, her bir kovan için ayrı çerçeve imalatına gerek olur. Ayrıca koloniler arasında yapılacak olan çerçeve alış verişlerini yapamayız. Hastalıklı kovanlara yapılan müdahalelerde ve yavrulu çerçeve verilmesinde, eksik besin olduğunda çerçeve ile bal verilmesinde ortak çerçevelerin kullanıldığı kovanlarla çalışmak gerekir. Diyelim ki çerçeve verildi ama boyu yada yüksekliği daha uzun çerçeve verildi; çıkarılması ölçülerinin değiştirilmesi işlemleri arıcıyı hep rahatsız edecek olan uygulamalar olacaktır.
Kovanlar ile ilgili söylenecek tek önemli kural arılık içerisindeki kovanların tamamının aynı tip kovanlardan olması zorunluluğudur. Buda ülkemizde TSE (Türk Standartları Enstitüsü) tarafından belirtilmiş ve arıcıların hizmetine sunulmuştur.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Yeni kovanlarımı sentetik bazlı boya ile boyamak istemiyorum.Propolis ile etil alkol karışımıdan elde edilecek koruyucu öneriliyor ama o kadar propolis temin etmede problem var.Devrim hoca gıda boyası ile kovanların boyanmasından bahsetti.Bezir yağından bahsediliyor.Yalçın hoca kovanların boyamasıyla ilgili sentetik boyanın alternatifi önereceğin boyalar neler.
Önder Yalçın onay1996@hotmail.com

Yalçın Sezer dedi ki...

Kovanların boyanması ahşabın korunması amacını taşıyor. Bilgiler şu yönde; Organik arıcılıkta kovanların boyanmaması bile tercik ediliyor. Böylece bazı arıcılar kovanların ahşap kısmınında hava almasının engellenmesi ortadan kalkıyor deniyor. Kovanları boyamak için yağlı boya, su bazlı ahşap boyaları kullanılıyor. Size en uygun gelen ekonomik boyalar kovanların yağmur kar gibi etkilerle çürümesini engellemek maksadı ile kullanılabilecektir.
Kolay gelsin.