31 Aralık 2006 Pazar

KIŞ GÜNLERİNDE BAL TÜKETİMİ FARKLI GÜÇTEKİ KOLONİLERDE NASIL OLUR?

Elimizde bir güçlü birde zayıf koloni olsun. Bal tüketimlerini kış günlerinde ölçecek bir tertibat yapalım. Görülecektir ki aradaki bal tüketimi farkı çok büyük bir değeri gösterecektir. Hangisi daha fazla bal tüketir diye düşünüldüğünde sanki güçlü koloni çok bal tüketir gibi geliyor akla. Fakat bu tamamen yanlış bir kanıdır.

Ufak bir odada 4 kişimi oturduğunda yoksa 14 kişimi oturduğunda daha sıcak olur. İsterse hava çok soğuk olsun oda ne kadar büyük olursa olsun içerideki insan sayısı ne kadar çok olursa sıcaklık o kadar fazla olacaktır. Koloni ne kadar fazla bireyden oluşursa o kadar kovan içi sıcaklığı fazla olacaktır. Sonuçta bal tüketimi de diğer koloniye göre daha az olacaktır. Zayıf koloni kovan içi sıcaklığı sağlayabilmek için daha fazla bal tüketmek zorunda kalacaktır. Bu bal tüketme çabası vücudundaki yaşlılığı artırıcı unsurların artmasına neden olacaktır. Bu durum bal tüketiminin artmasını ve mevcudun azalmasını körükleyen bir durumdur.

Şartlar aynı olduğunda zayıf koloniler güçlülere göre çok daha fazla bal tüketirler. Sonbaharda arılarımızın gerek mevcutlarının artması ve gerekse kışlık bal stoklarının oluşması için mutlaka besleme rejimi uygulamak zorundayız.

Hiç yorum yok: