31 Aralık 2006 Pazar

KIŞ GÜNLERİNDE HAVA SICAKLIĞININ YÜKSEK OLMASI NE TÜR SORUNLAR YARATIR.

Metabolizma canlı vücudunda meydana gelen yapım ve yıkım reaksiyonlarının tamamının genel adıdır. Canlı vücudunda ne denli fazla reaksiyon gerçekleşirse
O canlı o denli hızlı bir aktiviteye ne kadar az reaksiyon gerçekleşirse o denli yavaş bir mizaca sahip olacaktır. Arılar kışın tam bir uyku haline girmemekle birlikte çok ağır bir metabolizma devresine girerler. Bundan dolayı da yaşlanmaya neden olan hücre içerisindeki artık maddelerin birikimi bir nebzede olsa az olmakta ve yaşam süreleri uzamaktadır.

Tabi şartlar olgunlaşmadan bitkilerin gelişmesi mümkün olmamaktadır. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyir etmesi koloni içerindeki arıların dışarı çıkmasını engellerken, kış salkımının oluşumunu da engeller bundan dolayı arılar kovan içerisindeki bu hareketin etkisi olarak sıcaklığı daim tutma amaçlı yiyecek tüketir. Hava sıcaklığı yumurta atılmasına imkan vermesi söz konusu ise bu defada yavruların ve yumurtaların beslenmesi de yine yiyecek tüketilmesine neden olacaktır. Mevsimin ilerleyen dönemlerinde hava muhalefeti söz konusu olduğunda beslemede imkansız olacağından sıkıntı doğacaktır. Bu bakımdan kolonilerin sonbaharda ihtiyacından fazla balla kışa sokulmasının önemi daha iyi anlaşılmış olacaktır.

Arıların metabolizmalarının düşük olduğu ve kış salkımı yaptıkları süre içinde bal harcamaları daha azdır. Metabolizma ne denli hızlı ve hava ne kadar sıcaksa o denli fazla yumurta olacaktır ve o kadar fazla bal tüketecektir.

1 yorum:

emin benli dedi ki...

Bu konuda ki yorumunuzu gerçekten çok merak ediyorum.Mail atıp bana gülenin kim olduğunu sorup o kişilerle konuşacağınızı yazmıştınız.Sonuç hakkında Bilgi vermediniz.Mailinizde ana değiştirme olabileceğini söylemiştiniz.Bende oğul verdiğini vede oğulu yeni yaptığım kovana koyduğumu söylemiştim.Herhalde işleriniz yoğundu.Fırsat bulursanız cevabınızı bekliyorum.Emin Benli www.benliarıcılık.blogspot.com