3 Mart 2007 Cumartesi

JENTER ALETİ

Bahar ayı İstanbul ve civarında at kestanelerinin açtığı dönemde ana arı yetiştirmenin en ideal olduğu günler. Bu dönemde nektar ve polen akışı oldukça süreklilik arz eder. Kolonilerin hızlı gelişime gösterdiği ve bol miktarda arı sütü üretilen bu dönem ana arıların yetiştirilmesi için mükemmel bir zamanlamadır.

Jenter aleti ana arı yetiştirmek için hazırlanmış ve tıbbi plastikten imal edilmiş bir alettir.

Aleti kısaca tanıtmmak için şu açıklamayı yapmakta fayda var. Bu alet içerisine haps edilen ana arı dışarı çıkamıyor. Ana arının beslenmesi ve hapis olduğu yerdeki ufak gözlerde bulunan yumurtaların beslenebilmesi için işçi arıların girmesine izin veren ana ızgarasına benzer iki yüzünde ızgara bulunuyor. Böylece yumurtaların bırakıldığı gözlerin çıkmasına izin veren bir sistem var. Her bir göz bir ana namzeti olarak karşımıza çıkabilir.
Jenter aletine bırakılmış olan yumurtaların baharda oluşan ani sıcaklık değişikliklerinden etkilenmemeleri için sıcakça bir havlu ile sarılan çereveye monte edilmiş aletle sıcak ve nemli bir odaya getirlir. Bu dış ortamı yaratmak için oda içerisindeki ısıtıcıları açmak ve bir tencerede su kaynatarak ortamın nemli hele gelmesine yardımcı olmak gerekir.






Nem yumurtaların kurumasını engellediği gibi. Yumurta yada larvaların daha sağlıklı bir şekilde gelişmelerine yardımcı olacaktır.












Jenter aletine 110 tane çıkarılabilir gözler konuyor. Bunlara fişek yada fincanda denilebilir.
Her bir fişek içine konulan yumurtalar ister 1 günlük ister 3 günlük yumurta olsun isterse4. günkü çatlamış yumurta yani larva olsun herhangi birinden elde edilebilir. Burada bir sıkıntı bir günlük yumurtalarıun bazen aletten fişek çıkarıldığı sırada düşmesi şeklinde problem ortaya çıkarabiliyor.






Her bir fişek yerleştirilip ana hapsedildikten sonra yumurtalar ile dolmuş alet bir iki gün içerinde incelenmek için rahatsız edilmemelidir. En doğrusu ana arının hem yumurta atıp atmamaını incelemk için ilk gün ve daha sonra yumurtaların alınması için dördüncü gün bakmaktır.








Yumurta atılmış olan fişekler, aynı gün bırakılmış yumurtaların bir arada olmasına dikkat ederek sıralanır. Sıralanan yer aletin fişeklerinin yerleştirileceği tutturuculardır. Tutturucular iki kısımdan oluşuyor. Koyu ve açık renkli iki bölüm . Koyu renkli kısım tahtaya yapışıyor. Açık renkli kısım ise fişekle koyu kısmı birbirine bağlayan kısımı oluşturuyor. Her bir fişek beslenip ana memesi haline dönünce, açık renk kısımlı bölüm, çıkarılıp bölmelere yada ana arı yetiştirme ve çiftleştirme kovanlarına veriliyor.







Aletten çıkarılacak olan fişekler,ucuna emeyi önleyecek şekilde yumuşak bir kısım oluşturulmuş pense yada karga burnu ile alınır. Bunun sebebi arıların fişekleri çok sıkı bir şekilde sabitlemelerinden kaynaklanmaktadir.










Sırası ile yerleştirilen fişekler içerisinde bulunan yumurtalar beslenmek üzere anasız ve güçlü kovanlara verilir.








Bu şekilde istenirse yaklaşık 110 adet ana memesi elde edilebilir. Bazen ana arı her bir göze bir günde yumurta atabilmekte, bazen ise her gözde yumurta olmadığı gibi her gün az miktarda yumurta atmaktadır.










Dolayısı ile ana hapis edildikten sonra dördüncü gün elde edilen yumurtaları alarak ana yetiştirmek mümkün. bu şekilde larva transferi yapılmadığından ana arıların daha larva halinde iken darbe alması engellenmiş oluyor.











Ana memelerinin oluşturulacağı çerçevenin düzenlenmesi.

1 yorum:

Hüseyin Basri ÇALIŞKAN dedi ki...

selamlar ben bu aleti merake dip duruyordum umarım ki en kısa zamanda edinir ve uygulamaya geçerim çok açıklayıcı paylaşımızın için teşekkürler