15 Mart 2007 Perşembe

BESLEME ZAMANI VE MİKTARI

Her yıl bu zamanlarda önemli bir sorun teşkil eder arıcıların kafasında besleme zamanı. Yurdumuzun belli bölgeleri kar altında iken belli bölgeleri ılıman bir iklim yaşar. Bir bölgede arılar kış kümesinde iken kaplayabildikleri kadar alanda yumurta yaparken ılıman bölgelerde yayılmış bir alanda yumurta yapabilir. Buradan yola çıkarak da beleme farklı bölgelerde farklı zamanlarda farklı miktarlarda yapılabilir.
Besleme yapılacak koloninin ne tür besleme yapılması gerektiği de farklı bir önem arz eder. Hangi mevsimde ne kadar miktar bir besinin, koloniye ne kadar ve ne tür bir besin verilmesi gerekliliği arıcılık bilgi ve tecrübesinin bir sonucu olarak ortaya çıkar.
Genellikle uçuşun az olduğu zamanlarda, arılar katı besinler ile beslenir ve bu durumda arı ya besin sıkıntısı ile karşı karşıyadır. İklim çok ılıman gitmiş arılar gereksiz yere besin harcamış iseler bu durumda da besinlerini takviye amaçlı verilebilir. Baharın erken gelmesinden faydalanarak yumurta atmış olan arılar stoklarının boşalmasına neden olabilirler bu stokların doldurulması, yeni gelişmiş yavruların tüketeceği besini karşılamak amacı ile de besin verilebilir. Ne yarsak yapalım arıların beslenmesi ile yaşamlarının devamına yardımcı olmuş oluruz.
İlerleyen günlerde havaların sıcaklığı bir miktar yükselebilir. Bu yüksek sıcaklıklar arıların uçmasına izin vermeyebilir fakat kovan içi faaliyetlerinin başlamasına neden olabilir. Bu durumda kolonin hem besin ihtiyacını karşılamak hem de yumurtaların beslenmesine ve yeni yavrularında ihtiyaçlarının giderilmesi için koyu şerbet yada bal ile beslenmesinde sakınca yoktur. Ucuz satılan güvenilir ve hastalıksı ballar ile beslenmesinde sakınca yoktur. Yalnız bu beslemede balı sulandırmakta fayda vardır. Balın hem daha çabuk alınmasını hem de yavrulara yedirilmesinde kolaylık sağlanması açısından arılara faydalı olmuş oluruz.
İlerleyen günlerde arı mevcudu artmış ve kabartmak üzere çerçeve istediğinde arıların hem besini kolay alması, hem yavrulara yedirilmesi, hem de mum ihtiyacının giderilmesi amacı ile besin sulu şerbet şeklinde verilmelidir.
Bu şekilde besinin kolaylıkla alınması ve amaca uygun besleme rejimi uygulanmış olur.
Miktar olarak daima koloni içerisindeki arılı çerçeve sayısına dikkat etmek gerekir. Miktarlar arıların şerbeti ve keki kısa süre içerisinde alabilmelerine imkan verecek şekilde olmalıdır.
Örnek olarak bu ölçü 10 günlük sürede 200-300 gr kadar keki, günde 200 gr kadar şerbeti bitirecek şekilde 5 çerçevelik bir arı için söylenebilir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

değerli bilgilerinizi bize sunduğunuz için teşekkürü borç bilir saygılar sunarım ilhami uyar