21 Eylül 2007 Cuma

ARICILIKTA PLASTİK KULLANIMI

Hayatımızın her alanına girmiş bulunan plastik nedense kovan içine girince sanki çok sorun var gibi ge liyor herkese.

Su içtiğimiz pet şişelerden, elimizde taşıdığımız tüm bankamatik kartlarına, kalemlerden mutfak eşyalarına, masa örtülerinden, tabaklara hayatımızın her alanında plastik söz konusu. Biz plastiği yemiyoruz, plastiği sadecekullanıyoruz.
Hayatım boyunca bende bu durumdan rahatsız olmuştum, bir gün meşhur prof Orhan Kuralın (hani Hülya Avşarla kavga etmişti) resim sergisinde tanıştığım bir Kimya Hocası Prof bayanın söylediği sözler ile ikna oldum. Hayatımızın tüm alanlarında hatta ameliyetlarda tıbbi plastikler kullanılmakta ve hiç bir sakıncası bulunmamakta.

Hemen sizlere plastik kovan, şerbetlik çerçeve gibi aparatlardan en önemlisi olan şerbetlikten bahsetmek istiyiorum. Şimdi çok yeni bir şerbetlik modeli geliştirildi. Kovan üzerine örtü tahtası yerine geçecek şekilde konulan şerbetlik hem kovanın üzerinde bir örtü tahtası hemde üzerindeki haznesinden besleme amaçlı kullanım için tasarlanmış. Beslemede ister şerbet ister kek istersenizde sıcak günlerde hemde izalatör görevi yapsın diye su ile doldurulabilir.

En önemliside bazı arıcı arkadaşların çok rahatsız oldukları, arılıktaki görünümü bozduğu bir yana yağmur ve kar suyunu emerek kovanların rutubetlenmesini sağlayan bir durum yaratıyorken. Bu yeni şerbetlik ve örtü tahtasının çevresinde rutubeti özellikle belenmeden sonra rahat bir şekilde atabileceği delikler bulunmakta. Buradan çıkan hava ile arılar rutubetsiz bir ortamda son derece mükemmel bir hayat sürdürebiliyor.

Unutmamak gerekiyor. Arılar kesinlikle soğuktan ölmezler. Rutubetten, varroadan ve açlıktan ölürler.

Rutubetsiz kovanlar sağlıklı gelişim gösterirler. Üreticinin yüzünü güldürürler. Sizi bir dolaba kilitlesek ve ufacık anahtar deliğinden hava almanızı istesek sonunuz nice olur. Arılarda kovanlar içinde zoraki bir yaşam sürmeye çalışıyorlar. Hatta sıcak günlerde kovan ön gövdesindeki yığılmaların sebebi bu içerideki havanın yaşamaya elverişli olmamasından kaynaklanmaktadır.

Soğuktan ölmeyeceğine göre havalandırmalı örtü tahtası ve şerbetliği üzerine koyduğumuzda gerekli müdahaleleri rahatlıkla yapabiliriz. İsteyenlere tek parça, iki parça ve 3 parça şeklide tasarlanmış bu şerbetliklerden gönderebiliriz. Yeterki memleketimizin arıcısı daha sağlıklı kolonilerle ve daha verimli bir şekilde çalışmalarını sergilemiş olsunlar.

Hepinize ayrı ayrı selamlarımı sunuyorum.
Kendinize iyi bakın. Toplumun sağlığı bizim elimizde. Yüz binlerce çiçeğin nektarını toplayıp, bir çok insana hayır yapıyoruz. Şu mübarek ramazan gününde Allah hepinizin gönlüne göre versin.

Kalın sağlıcakla

Hiç yorum yok: