24 Eylül 2007 Pazartesi

EYLÜL VE EKİM AYINDA ANA ARI YETİŞTİRİLİRMİ?

Bazı zamanlar ana arı yetiştirmenin öneminden bahsederken ilkbaharda ana yetiştirmenin öneminden bahsederiz. Bunun bir nedeni var elbette. Arı biyolojisine baktığınızda yıl içerisinde arılar oğulu genelde ülkemizde mayıs ayı dolaylarında muhtemelen bal döneminin hemen öncesinde verirler. Bu dönem ana arı yetiştirmenin tüm şartlarını ortaya koyar. Bir inceleyelim.

Ana arıların yetiştirilmesi için gerekli olan arı sütü salgılayan bireylerin bu dönemde fazlalığını görürüz. Neticede ana namzetleri çok mükemmel beslenirler. Bu ana arıların beslenmesini sağlayacak olan arı sütü ise nektarın ve polenin en yoğun geldiği zamanda üretilmiş olacak ki ana larvalarının bakımında kullanılan arı sütü memelerin tabanında yenilemeyecek ve larvanın içinde yüzer vaziyet almasını sağlayacak kadar çoktur.

Bu bakımdan gerek nektar ve polenin az geldiği gerekse mevcutların azaldığı bu dönemde yani eylül ve ekim döneminde ana elde etmek pek avantajlı değildir. Çalışmalar göstermiştir ki bu analar dahi kışı atlatabilir ve bal da yapabilir koloniler. Lakin verimli bir bal dönemi geçirilemediği gibi ana arının koloni tarafından tamda gelişmeye başladığı ilkbaharda imhası ile de karşı karşıya gelinebilme riski vardır.

Hiç yorum yok: