24 Eylül 2007 Pazartesi

GÜVENİLİR BAL YEMEK İSTİYORSANIZ BİR TAVSİYE

Birçok kişi güvenilir bal alamadığından şikayeçi. Şöyle diyorlar. Adam kapımızın önünde bal yaptırdı arılara bir damla şeker vermedi. Fakat aldığımız bal şekerlendi, hemde aradan 15 gün geçmeden bu durum ortaya çıktı. Geriye götürdük adam bide demesinmi ki bu kaliteli olduğu için böyle. Bir bal şekersizse donar. Bu nasıl şey kardeşim adamdaki yüzsüzlükte cabası diyor vatandaş.

Bizler üzerimize düşen görevleri arıcı olarak gerçekten yerine getiremiyoruz. Şöyleki sattığımız balın kaliteli olup olmadığını satış yaptığımız tüketiciye bilgilendirme maksatlı bir yazı yada broşür veremiyorsak bile, anlatabiliriz. Zaten müşterilerimiz bizi güvenilir buldukları için bizden alışveriş yapmak üzere gelmişler nasıl oluyor da onların bilgi dağarcıklarına daha önemli aldığımız parayı önde tutuyoruz. Bir çok üreticiler şu konuda hemfikir olmaya başladı ve sekterümüze çok büyük bir baltalama yapmakta bu fikir. Şu ki ben nasıl olsa kaliteli balda üretsem müşteri donan balı hileli olarak kabul ettiği için ver gitsin şekeri, glikozu diyorlar. Birde glikoz katılmış balların donmaması halk arasında glikozlu balın kaliteli bir ürünmüş gibi kabul edilmesine neden oluyor.

Burada yapılacak bir kaç önemli nokta var. Öncelikle bal üreticisi amatör ve kendi evinin balını temin etmek istyen kişinin yapacağı tek koşul şart şu olmalıdır. Kendi balını kendisi üretmelidir. Alacak evinin baçesine balkonuna yada yazlığına bir iki adet kovan değil kendi evinin ailesinin ve çevresinin balını bile üretebilme, onlara hediye edebilme fırsatı bulacak. Bu şekilde kendi ürettiği balın donmasını gören üretici çevresinede bu donma olayının normal bir olay olduğunu ancak görerek anladığında kabullenip anlatabilir ve toplumun bilinçlenmesine faydası olabilir.

Eğer profesyonel anlamda arıcılık yapan bir kişi ise, balının pazarlanmasında toptancıyı kullanıyorsa zaten sorunu yok ama kendi balını kendisi pazarlayan bir arıcı ise mutlaka balların pazarlanması noktasında donma olayının anlatılmasına özen gösterilmelidir.

Hiç yorum yok: