13 Eylül 2007 Perşembe

SONBAHARDA ŞERBET VERİLMESİ

Sonbaharda şerbet verilmesi nasıl yapılmalıdır? Şerbet yapımında şeker ve su oranı aynı zamanda arıya verilmesi sırasında uygulanacak yöntemler ve miktar çok önemlidir.

Öncelikle şerbet verilirken sonbaharda şeker oranının yüksek olması gerekirki hava sıcaklığının düşmeye başladığı ilerleyen günlerde arılar şerbet içerisindeki su oranını uçurmak için boşa çaba sarf etmesinler.

Tabiki bu tür bir şerbet yani koyu ve su oranı oldukça düşük olan şerbet arıya kışlık ihtiyacın tamamlanması için verilen bir şerbettir. Kesinlikle arıların bu tür bir şerbetlemedeki durumu balı depo etmek üzere olacaktır fakat bunu tam tersi bir hale getirmekte mümkündür. Bu da şerbetin arılara veriliş miktarı ile ilgilidir.

Arılara ister koyu ister daha seyreltik bir şerbet verin verilen şerbet miktarı az ve uzun süreli olduğu taktirde arılar mutlaka yumurtlama periyotlarını uzatacaklardır. Lakin şerbet koyu ve fazla miktarda verilecek olursa bu taktirde arılar yumurtlama yerine şerbeti depo etmeyi tercih edeceklerdir.

Bu anlamda arılara sonbaharda ne yapmak istiyorsak daha doğrusu ne yaptırmak istiyorsak o şekilde gerekli işlemi yapmamız gerekmektedir.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Hiç yorum yok: