12 Ekim 2007 Cuma

BU BİRLİKLERİ HALA KİMSE ANLAMADI

1998 yılında Yılın da Arıcılık bölümünde öğrenim görürken Arıcılığımızın en önemli sorunu örgütlenememe, birlik olamayışımızdır diye bize anlatılmaktaydı. Ve bu düşünceden hareketle akademisyenlerin telkiniyle Arı ve bal birlikler kurulmaya başlanıldı. Belki ilerde oğul arı yetiştiricileri birlikleri, polen üreticileri birlikleri veya arı sütü üreticileri birlikleri kurulur mu? Bilmem. Ama Bence biz daha birlik olamadan bölünmeye başladık, bu da bize gösteriyor ki biz birlik olamıyoruz çünkü ben halen neden Arı Yet. Birliği neden Bal Üretici Birliği var anlayabilmiş değilim. Her neyse benim gördüğüm şu; Arı Yet. Birlikleri ana arı teşviği organizasyonu ve bal teşviği organizasyonu ile meşgul, bal üreticileri birlikleri de kuruluyor ki arı yetiştirici birliğinin elinden bu bal teşviği organizasyonu işini kapmaktır. Başka bir şey yok yani..Birliğin adı her ne olursa olsun kesinlikle üretim yapmamalı, ana arı üretmemeli, satmamalıdır. Arı yetiş. Birliklerinin kuruluş mantalitesi. Arıcıları kayıt altına alma disipline etme en önemlisi BİRLİK te hareket edebilme reaksiyonunu göstermektir. Yani hangi birlik şunu yapıyor. Birliğin camına şöyle bir ilan asıyor ‘ değerli arıcılarımız bu yıl kurak geçti kolonilerinizi iyi besleyin ve şu tarihlerde toplu halde varroa ilaçlaması yapmanız uygundur.’ Deyip teknik elemanını oraya gönderip bunların yapılıp yapılmadığını gözlemliyor. Var mı böyle bir birlik.hangi birlik arılıklardaki uygulamaların da ortak hareketi gerçekleştiriyor, Ve üyeleri bunlara itibar ediyor mu?? Veya üyelerine x hattan olan ana arı yı kullanalım deyip hangi birlik ve üyeleri buna uyuyor var mı böyle bir birlik işte birlik budur. Birlik bir ana arıdan 2 ytl kazanmak değildir. Gelir kaynaklarını başka yönden bulucan. Çözüm çokARI YETİŞTİRİCİLER BİRLİKLERİNİN YAPMASI GEREKEN İŞLER1. Birlik merkezinde sekreterya ve memurluk yapacak bir personel ile 1 teknik personel istihdam etmelidir.2. Birlik merkezinde bilgisayar ortamında veri tabanı oluşturarak her üyesini her bir kovanı için bir sayfa açılmalıdır. Ve her koloninin menşei bilinmeli, koloni ile ilgili bilgiler buraya kayıt etmeli. Bu tespitleri arıcı yapıp bu bilgileri birliğe ulaştırılmalı teknik eleman ise bunun doğruluğunu test etmelidir. Bilgiler memur tarafından işlenmelidir3. birlikler radikal kararlar alıp kendi bölgelerinde yerel ekotipleri varsa bu ekotiplerin olabileceği yerler izole edilmeli. Ve o bölgede bu arının seleksiyonu yapılmalı, ıslahını sağlamaya çalışmalıdır. Bu bölgelerde profesyonel üreticiler ile damızlık üretimi yapılmasına yardımcı olmalı, asla kendisi üretmemeli4. bölgesinin ekotipini üreticileri arasında yaygın bir şekilde kullanılmasını sağlamaya çalışmalıdır.5. birlik, üyelerinin kolonilerinin garantörü olmalı, sürekli üyelerini kolonilerini verim perfomansıyla hastalık ile mücadele konusunda yardımcı olmalıdır.





Merhaba sayın balkaya
Şimdi ben İstanbul Bal Üreticileri Birliği Başkanı olarak bu yazıyı kendime alındım ve cevap vermek istedim.
Yaklaşımınız çok güzel, yapıcı, irdeleyici, ileri gitmek üzere tasarlanmış fakat oldukça eksik.
Şimdi Tıp fakültelernde bir sürü doktor yetişiyor pratisyen ve her biri çeşitli alanlarda uzmanlaşıyorlar. Kalp, miğde, dahiliye, ortopedi bunlar şimdi bölünmüşmü oluyorlar.
Birlikler evet farklı alanlarda kurulabilir. BU her şirkette her alanda mümkündür.
Arıcılık faaliyeti ile uğraşan ve bu işi profesyonelce yapanlara bir bakalım.
Kovan imalatı, kovanların boyanması, çıta çakılması tellenmesi, mumlanması, mahmuzlanması, arının beslenmesi gereklimevsimsel çalışmalar, bal dönemi balın pazarlanması, arı hastalıkları tedavisi, ıslah çalışmaları, üretilmiş paketlenmiş bal elde etmek ve bu balların sevkiyatı dahi her alanı bu işin ayrı bir sektör ayrı bir alan ve ayrı bir komplike iştir.
Şimdi biz hangi kanunla kurulmuş bakmadan, bu birliklerin içeriğini anlamadan, yok bir tane var yapsın bu işlerin tamamını dersek o vakit mejlistede bir parti olsun çoğulcu yaklaşım ve her alana ait bir uzman bulunmasın.
Aslına bakılacak olursa tarım teşkilatları bu işleri yapmak üzere eleman bulunduruyor. O zaman birliklere de gerek yok nasılsa ilçe tarım müdürlüğünde bu işlerden anlamayan bir sürü elaman var. Ne diye birlik kuruyoruz ki onların eksik ve hatta hiç olmayan bilgileri ile dahada geri kalalım.
Şimdi devlet eksiklikleri tamamlamak için bu farklı birliklerin görev çerçevesini belirlemiş ve şu işleri yapın demiş. Artık onun görevi ne bunun görevi nedir zamanı gelmiş.
Arıcıların en büyük sorunu olan balın pazarlanması gerçekleşmesin, dışarıdan bal getirilsin Türk çiftçisi para kazanmasın diye ortalıkda dolaşan birlikler var ne diye alternatiflerini kuralım deniliyorsa zaten olay bitmiştir ve konuşacak bir şyde yoktur.
Lakin birliklerin eksiklerini tamamlamak ve beraberce ortak bir dille çalışmalarını sürdürmeleri gerekmektedir. bundada herkes hemfikir olmalıdır. Velhasıl herkes görevini yapmalıdır.
Tabanın söylemleri değil, devletin kanun tüzük ve yönetmelikleri bu alanda yolumuzun göstergesi olmalıdır.
Evet yetiştirici birlikleri ıslah kanununa göre kurulmuştur ve ıslah çalışmalarına hız vermelidir. Üretici birliklerinin teşkilatlanması ile birlikte artık geçici olarak yaptıkları bir takım görevleride acilen işin asıl ehline vermek için çaba sarfetmelidir.
bu memlekete dışarıdan bal getirmenin hiç bir vatandaşımıza faydası olmayacağı aşikardır.
Söz gelimi görevler ile yetkilendirilmiş birliklerin görevlerini yapması son derece basittir. Bu işleri yapan nice birlikte söz konusudur. Ben daha iyisini yaparım diyenlere kapılar açıktır. Kalkınmada benimde tuzum olsun diyenler çalışmak için bu kurumlara gitmelidirler.
Sakın yanlış anlaşılmasın balkaya bir çok söylemi ile doğru yaklaşım içindedir. Fakat bilgileri eksiktir. Biz birliğimiz olarak kendisinin yardımlarını almak üzere hazır olduğumuzu bildirir çalşmalarınızda başarılar dileriz.
Hoşçakalın
Yalçın SEZER

Hiç yorum yok: