17 Kasım 2007 Cumartesi

BAL ELDE ETMEK İÇİN DAİMA GÜÇLÜ KOLONİLER İLE ÇALIŞMAK GEREK

Bal elde etmek için daima güçlü koloniler ile çalışmak gerekiyor.

Arı satın alırken olsun, arı kışa girerken olsun, arı bal dönemine girerken olsun arılarımız daima güçlü olmak zorundadır.Güç kavramıda kişiden kişiye değişen bir durum. Burada çerçeve sayısı arı gücünü belirtmek için kullanılıyor. Buradaki çerçeve ile üzerinde arıların bulunduğu fakat bu çerçeve üzerinde el ile tutulacak yer dahi olmayacak kadar bol miktarda arılı olan bir çerçeve anlaşılmalıdır. Yoksa bir çerçeve üzerinde dolaşan bir kaç tane arı çerçeve arı ifadesinde arılı çerçeve olarak kabul edilemez.

İlkbaharın ilk günlerinde:

Doluca 3-4 çerçeve arısı olan ve genç analı bir koloni her türlü kapital ürünü bize sunabilecek orta ama üzerinde çalışılması gereken bir koloniyi ifade eder.

4-5 çerçeve arı ise güçlü bir arıyı ifade eder. Bu koloniye yapılacak az bir hizmet bizi üzmeden başarılı bir arıcılık yapmamızı sağlar.

5 çerçeve üzerinde olan arılar ise 3 çerçevenin altındaki arılar kadar arıcıyı üzecektir. Bu çok güçlü ve çok zayıf arılardan arıcı genellikle başarılı bir arıcılık yapamamaktadır. Bir çok nedeni var. Kısaca bahsetmek gerekirse zayıf arılar bal mevsimine yetişememektedir. Güçlü kovanlarda bal mevsiminin ya önünde yada tam ortasında oğul vermeye eğilim göstermekte aynı zamanda bal mevsiminde bol yumurta içerdiğinden dolayı koloni getirdiği balı tamamen yavrulara yedirmekte ve böylece bal elde edememektedir.

Demekki yapılacak iş güçlü koloniler ile çalışmak ama doğru zamanda doğru miktar arı ile bal mevsiminde arılarımızla çalışmak olmalıdır.

Hiç yorum yok: