16 Kasım 2007 Cuma

BAL ELDE ETMEK İÇİN NE YAPMALIDIR?

Neden bal üretemiyoruz sorusunun cevabı bir kaç önemli noktada gizli biz buna kısaca eğitim diyoruz.

Arıcı elindeki materyali öncelikle tanımalı yoksa nasıl bal elde edebilirizki. Arının nasıl gelişim gösterdiğini ne zaman ne ürettiğini. Bal üretim olgunluğuna gelmiş olan kolonininin bal mevsimi ile aynı ana denk gelmesinin ne kadar önemli olduğunu, yöreye uygun ana arı ile erı cinsinin kullanma zorunluluğunun önemi vurgulanmalı ve bu anlamda arıcılık yapılmalıdır.

Kapımızın önüne aldığımız bir arı kovanı mutlaka bir miktar bal yapacaktır en kötü günlerde bile lakin bu miktar balın üretimi bize ve milli ekonomiye bir katkı sağlamayacaktır.

Bal elde etmek isteyen kişi öncelikle çevresindeki insanlardan bal dönemi denilen mevsimi iyice bir öğrenmeli koloni kontrollerini de işte bu döneme denk getirerek çalışmalıdır.

Bir yıl evvelden ana arısını çalışacağı bala uygun bir ana arı yetiştirmeli. Hatta bu anlarıda çok vasıflı olarak yetiştirmek için gerekli önlemleri almalıdır.

Daha sonra ilkbaharda koloni gelişimlerini takip etme arıların beslenmesi ve tüm çalışmalardaki düzen ertip istenilen bir seri çalışma ile mükemmel yapılmalıdır. Buradaki çalışmaların neler olması gerektiği konusunu artık her gün sırası ile yazmaya gayret edeceğim . ŞİMDİLİK HOŞÇAKALIN.

Hiç yorum yok: