2 Kasım 2007 Cuma

III. MARMARA ARICILIK KONGRESİNDEN İZLENİMLER

Sevgili arıcılar bu tür kongre, seminer ve toplantılarda artık tanıdık simalarla karşılaşmak bir olağan durum haline geldi. İstanbul Bal Üreticileri Birliği Başkanı olarak bu tür çalışmalara mutlaka katılımcı olmak gerektiğini düşünüyorum. Elimden geldiğince sektörün öncüleri ile, akademisyenleri ile ve bu alanda çalışan insanlar ile bir arada en ileri teknoloji, en ileri bilimsel yaklaşımlar ile çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bilgi ve tecrübelerimle yoğurmaya çalıştığım yeni bilgileri de arıcı arkadaşlarımızla paylaşmaya çalışıyorum.

Devrim hocamız kendi hocası ile.


III. Marmara arıcılık kongresi Bursa da Uludağ üniversitesi hocalarının çalışmaları ile yapılmaya çalışılır iken yurt dışından Bulgaristan dan ve Almanya dan hocalarında katılımcı oldukları iki sunum gerçekleştirildi. Bu bilgiler aktarılır iken sunumu yapan kişilerin bilimsel verilerden yararlanarak sunumlarını anlaşılır tarzda indirgemeye çalıştıkları ve konunun dağılmasına izin vermediklerini gördüm. Sorun, sebep, neden ve sonuç kesin ifadeler ile anlaşılır izah edilmeye çalışılmış.

Doç İbrahim hoca. Çalışmasında varovaya dayanıklı arı ırkı bulucaz diye çalışmalara başlarken bir çok arının sönmesine neden olduğu araştırmasındaki tüm ayrıntıları anlatırken sonucu pahalıya mal oldu ifadesinde üzüntüsünü görmemek mümkün değil idi. Bu çalışmalar gelecekte belkide arıcılarımızın yüzünü güldürürken İbrahim Hocamızda tarihe altın harfler ile yazılacak.

Genelde birbirinden kıymetli hocalarımızın her nedense, arıcılarda da zaman zaman karşılaştığımız hareketli, aceleci ve adeta arılardaki yağmacılık eğilimi gibi bilgi yağmalanmasına neden olduklarını görür gibiydim. Bu çiftçilerin içinde en çok ayrıntı ile uğraşan arıcılarımızdaki beyinsel faaliyetlerin hocalarımız arasında da özellikle arıcılıkla uğraşanlarda daha da baskın görüldüğünü ortaya koyar gibi idi adeta.

Prof Dr Levent bey Kongredeki düzenlemeleri yapmaya çalışan ve hemen her alanda sorunların giderilmesi için çaba sarf eden alçak gönüllü ve hep ileri gidilmesinden yana geniş açılı gözlüklerle sektörün ilerlemesine yardımcı bir hocamız.

Bilim sürekli gelişen ve ben bilirim düşüncesini kabul etmeyen bir bakış açısı. Her an yeni gelişmeler ile eski bilgiler çürütülebiliyor. Eskiden doğru olanlar yanlış, yanlış olanlarsa birden değiştirilip yeni bilgiler ile refuze edilebiliyor.

Bu kongrede tüm hocalar çoğunlukla 2 nokta üzerinde durdular. Diğer alternatif bir takım bilgiler de verilmeye çalışılır iken en çok ıslah ve varova konuları üzerinde durulmaya çalışıldı.

Devrim hocamız Amerikadaki bilgi birikimlerini hemen her alanda söz alarak aktarmaya çalıtı.

İzlenimlerim ağırlıklı olarak ana arının önemini ifade eden hocaların bal verimi ile birlikte diğer bazı özelliklerini de değişikliğe uğratabilmek için ıslah çalışması yapılması gerektiği vurgulandı. Bu çalışma için neler yapılması gerektiği ve arıcılıkta nasıl ıslah yapılabilir bunların ana hatları anlatılmaya çalıştı. Çiftçi olarak acaba nasıl bu çalışmaya biz yardımcı olabiliriz bunlar üzerinde durulmaya çalışıldı.

Varova üzerinde durulması gerekirken de varovayı kovandan kaçırmaktan ziyade öldürmeye, öldürürken de kökünü kazımanın mümkün olmadığını ve bundan dolayı da yıl boyu mücadele yapılması gerektiği üzerinde duruldu.

Islah, suni döllenme ve ana arı yetiştiricliği ile arı davranışları üzeriene çalışmalarını aktaran Devrim Oskay.
Uludağ üniversitesi iktisat bölümü hocası bayan bal sektöründeki alış verişler ile ilgili bir pazar araştırması yaparak sektörün en önemli sorunlarından biri üzerine giderek sorunların neler olduğunu ve nasıl çözülmesi gerektiği üzerinde bir çalışmayı aktardı.




Adanadan bir genç doktorant.
Bursada yapılan bir projenin yöneticisi genç doktorant arkadaşımız.
Prof Ercan Dülgeroğlu AGAM Müdürü.

Alman arıcılık enstitüsü hocalarından Stefhan Fuckch.
Bilimsel çalışmaların yapıldığı dünya üzerindeki arıcılık noktaları ve ıslah çalışmaları.
Bulgar bilim adamı ülkesinde Prof.
Hemen hemen kiminle görüşüyorsam Kafkas arısı ile ilgili bir çok şey duyuyorum. Yok kötü, yok iyi. Bilmeliyiz ki hangi ırk olursa olsun bölgeye göre arı ırkı kullanılmalıdır. Bu anlamda Ahmet İnci açıklamalarda bulundu.
Samsun 19 Mayıst Ünv. de hocalık yapan Ahmet beyin bu tür kongrelerden haberimiz olmuyor bizi kimse çağırmıyor demesi bende acaba hocalar arıcılık ile ilgili çalışmaları kime yapıyor ve bu bilgileri topluma nasıl iletiyorlar diye çokda şaşırdığım bir gerçeği dile getirdi.
Türkiye’nin arıcılıkta ki sorunlarının ortadan kalkmasının yeter ve tek şartının eğitim olduğunu vurguladım toplantı sonrasında. Her katılımcıya tek cümle ile bildiride ne söylemek istedikleri sorulduğunda kesin çözümün çiftçi eğitimi ile olacağını düşündüm. Neden ?
Bilinçli bir üretici ile kolonilerden bal verimi artacak, varovaya dayanıklı ve kovanda barındırmayan ıslak edilmiş ırklar oluşturulurken, hijyenik, sakin ve oğul eğilimi düşmüş arılar ortaya çıkartabileceklerdir. Daha sağlıklı ve bol ürün elde edebilmek ancak bilimin ışığında hareket edebilen üreticiler ile olacaktır.
Marmara arıcılık kongresi bu anlamda üzerine düşenleri yerine getirirken, sektörde bu konu ile ilgili çalışmalarda bulunan her alandan insanı sergi ve kokteyl salonunda görmek mümkündü. Bu salonda kovancıdan ,kekçiye, kitapçıdan, ana arı yetiştiricisine herkesi görmek mümkündü. Civan arıcılık şirketi yetkililerine her noktayı düşünerek sorunları en aza indirmeye çalışan tavırlarından dolayı tebrik ediyor. Bundan sonraki çalışmalarında başarılarının devamını diliyorum.

Hiç yorum yok: