
III. Marmara arıcılık kongresi Bursa da Uludağ üniversitesi hocalarının çalışmaları ile yapılmaya çalışılır iken yurt dışından Bulgaristan dan ve Almanya dan hocalarında katılımcı oldukları iki sunum gerçekleştirildi. Bu bilgiler aktarılır iken sunumu yapan kişilerin bilimsel verilerden yararlanarak sunumlarını anlaşılır tarzda indirgemeye çalıştıkları ve konunun dağılmasına izin vermediklerini gördüm. Sorun, sebep, neden ve sonuç kesin ifadeler ile anlaşılır izah edilmeye çalışılmış.
Doç İbrahim hoca. Çalışmasında varovaya dayanıklı arı ırkı bulucaz diye çalışmalara başlarken bir çok arının sönmesine neden olduğu araştırmasındaki tüm ayrıntıları anlatırken sonucu pahalıya mal oldu ifadesinde üzüntüsünü görmemek mümkün değil idi. Bu çalışmalar gelecekte belkide arıcılarımızın yüzünü güldürürken İbrahim Hocamızda tarihe altın harfler ile yazılacak.
Genelde birbirinden kıymetli hocalarımızın her nedense, arıcılarda da zaman zaman karşılaştığımız hareketli, aceleci ve adeta arılardaki yağmacılık eğilimi gibi bilgi yağmalanmasına neden olduklarını görür gibiydim. Bu çiftçilerin içinde en çok ayrıntı ile uğraşan arıcılarımızdaki beyinsel faaliyetlerin hocalarımız arasında da özellikle arıcılıkla uğraşanlarda daha da baskın görüldüğünü ortaya koyar gibi idi adeta.
Prof Dr Levent bey Kongredeki düzenlemeleri yapmaya çalışan ve hemen her alanda sorunların giderilmesi için çaba sarf eden alçak gönüllü ve hep ileri gidilmesinden yana geniş açılı gözlüklerle sektörün ilerlemesine yardımcı bir hocamız.
Bilim sürekli gelişen ve ben bilirim düşüncesini kabul etmeyen bir bakış açısı. Her an yeni gelişmeler ile eski bilgiler çürütülebiliyor. Eskiden doğru olanlar yanlış, yanlış olanlarsa birden değiştirilip yeni bilgiler ile refuze edilebiliyor.
Bu kongrede tüm hocalar çoğunlukla 2 nokta üzerinde durdular. Diğer alternatif bir takım bilgiler de verilmeye çalışılır iken en çok ıslah ve varova konuları üzerinde durulmaya çalışıldı.
Devrim hocamız Amerikadaki bilgi birikimlerini hemen her alanda söz alarak aktarmaya çalıtı.
İzlenimlerim ağırlıklı olarak ana arının önemini ifade eden hocaların bal verimi ile birlikte diğer bazı özelliklerini de değişikliğe uğratabilmek için ıslah çalışması yapılması gerektiği vurgulandı. Bu çalışma için neler yapılması gerektiği ve arıcılıkta nasıl ıslah yapılabilir bunların ana hatları anlatılmaya çalıştı. Çiftçi olarak acaba nasıl bu çalışmaya biz yardımcı olabiliriz bunlar üzerinde durulmaya çalışıldı.
Varova üzerinde durulması gerekirken de varovayı kovandan kaçırmaktan ziyade öldürmeye, öldürürken de kökünü kazımanın mümkün olmadığını ve bundan dolayı da yıl boyu mücadele yapılması gerektiği üzerinde duruldu.










Bilinçli bir üretici ile kolonilerden bal verimi artacak, varovaya dayanıklı ve kovanda barındırmayan ıslak edilmiş ırklar oluşturulurken, hijyenik, sakin ve oğul eğilimi düşmüş arılar ortaya çıkartabileceklerdir. Daha sağlıklı ve bol ürün elde edebilmek ancak bilimin ışığında hareket edebilen üreticiler ile olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder