20 Kasım 2007 Salı

KIŞ KAYBIMI BAHAR KAYBIMI

Sevgili arkadaşlar bir çok arıcı kış kayıppları yaşamadığını baharda arılarını kaybettiklerini söylerler. Bunun nedeni ise son derece basitir. Arıcılarımız koloni gücüne göre kış döneminde arıların fazla bal tüketmediklerini bal tüketiminin baharda daha çok arttığını biliyor olmalılar. Bundan dolayıda arıları sonbaharda kışa sokarken bol bal ile sokmalıdırlar.İlkbaharda arıların beslenmesi hava muhalefetlerine göre zor olabilmekte açıp besleme şansımız olmamakta bunu yapsak bile arılar beslemeden fazla yararlanamayabilmektedirler.Hatta bu bazen imkansız olmaktadır.
Arılarımız güçlü ise sorun yok lakin zayıf arılarla kışa girdi isek orta güçlü olupta balıda sınırlı ise mesela bir çerçevenin yarısı kadar balı yok ise bilinmelidirki bu arılar kışı atlatsalar bile erken ilkbaharda kovanda balda olsa hava ısısı yüksek olmadığından bala ulaşamaz neticede bahar kayıpları ile karşılaşılabilir.
Ne yapılmalıdır?
Öncelikle güçlü arılar ile çalışılmalıdır.
Diyelim arılar zayıf kışa girerken birleştirilmelidir.
Balı olmayanlara yüksek miktarda koyu şerbeti sonbaharın uygun günlerinde vermelidir. Geç kalındı ise çerçevede sırlı petek hazır olarak verilebilir.
Unutulmamalıdır ki güçlü koloniler zayıflara göre daha az bal tükertirler.Baharda gelişmeleride daha hızlı olur.
Kek verme bazı hocalarımıza göre uygun bazılarına göre uygun değil ama şu varki bence uygulamaların zamanıda önemli. Kek kışın ortasında uygun olmamakla birlikte sonbaharın geç ama sıcak günlerinde ve bitirebilecekleri miktarda vermek iyi olur. Ayrıca bal durumunu düzene koymak içinde sonbaharda mutlaka fazla ve koyu şerbet vererek ayar yapmak daha doğru olacak düşüncesindeyim.

3 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Hocam çevremde uzun yıllar arıcılık yapan kişiler şu günlerde kovan sönmelerinden yakınıyorlar,benim şahsi kanaatim şartlar onların zamanındakinden çok değişti hastalık türleri,mevsim değişiklikleri başka olumsuz etkenler biraraya gelince kaçınılmaz sonuçlar ortaya çıkıyor.En iyisi kayıt altına alıp anbe an takip edip operasyon gerekenlere anında müdahele etmemiz lazım,mesela kuvvetli arının az bal tükettiği yönündeki görüşünüzü çoğu kimse bilmiyor,problem orada başlıyor.Tek çözüm yolu bilinçli olmak,kontrolleri aksatmamak,gerektiğinde müdahele etmek kafandaki doğruları değilde kovandaki yapılması gerekenleri yapmak çözüm olabilir .saygılarımla

Adsız dedi ki...

boşa kürek çekmişim bundan sonra sizin sayenizde yeniden başlayacağım

Yalçın Sezer dedi ki...

Estağfurullah efendim hepimizin bildiği birbirimizle paylaşmamız gerekli olan bir çok bilgi mutlaka vardır. Paylaşmanın mutluluğunu Murat Çakır abimizle tanıştıktan sonra yaşayan bir çok arıcıdan biriyim bende, farkımız belki biraz daha fazla arıcı ile iletişim içinde olmamız olabilir. Yinede olumlu yönde sizde bir ivme kazandırmayı başarabilmiş isek bu bize mutluluk verir. İsimlerinizi de yazarsanız sevinirim. Hoşçekelın.