15 Kasım 2007 Perşembe

NE KADAR MEVCUT O KADAR AZ TÜKETİM.

Malum kış ayındayız. Acaba arılarımızı nasıl bir bal tüketerek yaşamlarını sürdürürler. Bu önemli bir konu. Bu konu ile ilgili nacizane bilgilerimi aktarmaya çalışacağım.

Öncelikle kovan içerisinde bulunan arı mevcudu çerçeve itibari ile ne kadar çok olursa o kadar az miktarda bal tüketileceğini bilmemiz gerekiyor. Bunu size şu şekilde anlatmak istiyorum. Bir odada iki kişimi otursak daha çabuk odanın ısısı yükselir yoksa aynı odada 20 kişi oturursakmı. Nefes alıp verme ile bile oda sıcaklığı artacaktır. Eğerki oda sıcaklığını nefesimiz artıramıyorsa hareket ettiğimizde ısı yükselir hareket edecek halimiz kalmaz ise o vakit de yemek yiyerek enerji alır ve ısı yükselmesini tekrar kontrol altına alabiliriz.

Arılarda oda benzeri kovanlar içerisinde kış aylarını geçirirken ne kadar çok birey olursa o kadar az enerji harcar ve daha çabuk ısınırlar.

Buradan bir çok birbiri ile bağlantılı kavram ortaya çıkıyor. Öncelikle kovanlar içerisindeki arı mevcudu ne kadar çok olursa kovan ısısını ayarlamak o denli kolay oluyor. Anlaşılaşacağı üzere kış aylarına girerken hem genç bireylerle uzun ömürlü arıların kış aylarını geçirmeleri daha rahat olacak hemde enerji üretmek için daha az bal harcanarak kış sigortalanmış olacaktır. Bu anlamda arı kolonisi ne kadar birey içerirse içersin soonbahar beslemesi mutlaka yapılmalı ve geç sonbaharda koloni genç bireyler ile oluşturulmalıdır.

Aynı yaklaşımla 3-4 çerçeve full arı kaplı kovanlara bu kovanları ben ülkemizde arıcılık bilgisi ileri düzeyde olan arı davranışlarını ve yönlendirmesini başarı ile yapabilen arıcılarımız için sıkıştırma yada sınırlandırma yaparak aynı güçlü kovanlardaki benzer kışlama modunda bu işi kendi kendilerine gerçekleştireceklerini savunuyorum.

Gelelim diğer zayıf kolonilerimize burada bir sıkıntı var. Zayıf koloniler benim anladığım kadarı ile 2 çerçeveden az olan koloniler. Bu koloniler çekirdek koloni olarak bir daha ki sene kendini belki toparlar fakat bu denli zayıf kalmalarında mutlaka sistemik yada fizyolojik bir rahatsızlık olduğu düşüncesi hakim olmalıdır. Arılıkta aynı ebatta olan bir çok bölmeden bir kısmı gelişip bir kısmı gelişmez bu şekilde zayıf kalırsa inanın bu koloni size stres yaratacak ve iş gücünüzü kayba uğratacaktır. Tavsiyem bu tür kovanları orta kovanlar ile birleştirme olmalıdır.

Birleştirmem diyenlere başlarına gelebilecek olayları hatırlatmak istiyorum.
Zayıf koloniler kendilerine göre daha güçlü olan kolonilerden daha fazla bal tüketirler. Bu tüketme kovan içerisindeki alanın ısıtılmasına yetmediğinden kendini bile ısıtmayan bireylerin daha fazla bal tüketmesine neden olmaktadır. Hatta bir çerçevenin yarısını bile dolduramayacak kadar olan bir çekirdek koloni salkım haline geçtiğinde çekirdek merkezinde bulunan ana arının ve diğer arıların hareketi balı tüketerek çerçevenin bir yanında bal dururken diğer yanında yukarı doğru gidecek şekilde olmaktadırki. Bu durumda kovan içerisinde bal olduğu halde arılar kendilerinin üzerinde durabildiği kısmı tüketmekte daha sonra yan tarafa doğru rahat hareket edemediğinden dolayı ölümle karşı karşıya gelmektedirler.

Anafikir olarak bu yazıdan kışa güçlü ve genç bireylerle girme mecburiyeti vardır anlamı çıkarılmalıdır.

1 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Normalde fizik kurallarına göre düşünürsek ters bir durum ama araştırmalarda bu sonuç çıktığına göre,bu görüşten yola çıkarak yol haritamızı bu sonuçların ışığında çizmeliyiz,sonuç şuki herzaman kuvvetli olmalı kuvvetliyle çalışmalıyız.