26 Kasım 2007 Pazartesi

PINARHİSAR BAL ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİNİ ZİYARETE GİTTİK.


Ramazan bey Pınarhisar bal üreticileri birliği yönetim kurulu başkanı.
Soldaki abimizde Milli eğitimden emekli memur arıcı arkadaşımız. Bize foto muhabirliği görevini zaman zaman üslendi teşekkür ediyoruz.
Sonradan gelen arıcı abimiz. Ortada.
Meğer Kemal bey bizim il sınırlarında arıcılık yaparmış zaman zaman silivri yada çatalca köylerindeki pürenlik alanlara geldiğini duyduk ve çok memnun olduk. Gezginci arıcılığın tüm inceliklerini ve arıların dilinden anlayan uslubu ile sohbetine doyum olmayan abimiz bölge için önemli bir şahsiyet. Önce bal birliklerini desteklemediğini daha sonra fikrinin değiştiğini söyleyen Kemal bey Kırklareli arı yetiştiricileri birliği başkanı Rıdvan beyde aynı düşünceleri paylaştığından bahsetti. Türkiyede bir çok bölgede lav olma noktasına gelen yetiştirici birliklerinin çalışmalarındaki eksiklikler ve yöneticilik konumundaki bir çok kişinin amatör arıcı olması yada arıcı olmaması bu tür birliklerdeki sorunların giderilmesi noktasında zorluklar ile karşı karşıya kalınmasına neden olmakta. Parçalanıyoruz seslenişleri ile gündemde kendilerine yer açmaya çalışanlar bu gün artık parçalanmanın önemini kavramış bulunuyorlar. Bunda Pınarhisarlı bal üretici birliği üyelerinin aktif çalışmalarının ve örnek gösterilecek çalışmalarının payı büyüktür. Kendilerini bir kez daha sizlerin huzurunda tebrik ediyorum.
Kemal bey İlçe tarım müdürlüğünden emekli bir abimiz ama bilgisi ile kendini ispatlamış bir arıcımız. Bölgede kedisinden ders almayan arıcı bulunmuyormuş. Bazı sohbetlerimiz oldu sizlerle ilerde paylaşacağım ilginç bilgiler paylaştık. Ormanda körük yakarsak dumanına arı gelirmi? Yakında.
Bal budur. Bu bal yenir. Bal budur.
Birazda başkanın balların reklamını yapalım.

Bu ballar gerçekten çok lezzetli ben denedim tavsiye ederim.

Öndeki abimiz yıllarca yurt dışında yaşamış emekli olmuş bir abimiz Türkiyedeki üreticilerin ezildiğini ve dışarıdaki üreticler ile aralarında dağlar kadar fark olduğunu söyledi. Bizler ürettiğimiz ile gurur duyamaz iken yurt dışındaki üretici ürettiği az miktardaki baldan dahi mutluluk duyar ve bunu çok da rahat bir şekilde pazarlar hiç bir sorun yaşamaz. Sorunlar orada çok çabuk ve sağlıklı ortadan kaldırılır dedi.









Resimden resim çekince net olmadı belki ama etkinlikler çok güzel gösterilmiş almadan duramadım. Burada önemli bir çalışma var. Kek artık Pınarhisar birliğinde kendi imkanları ile yapılıyor. Bal kendilerinden nasıl olsa değirmen almışlar şekeri pudra şekeri yapıyorlar ve bir karıştırıcı mikser sayesinde kendi keklerini kendileri yapıyorlar.



Gerçi şimdi konya şeker fabrikasının çıkardığı fondan arı keki sayesinde emek ve zahmettende kurtulmuş bulunmaktayız. Bu konu ile ilgili de bir görüşme yaptık üstadlar ile hangi kek daha çok sverek tüketiliyor arılar tarafından, niçin arılar bazı çiçekleri tercih ederler.




Pınarhisar bal üreticileri birliği yönetim kurulu üyeleri ile birlikteyiz.soldan sağa Mustafa bey, Kemal bey, Yalçın Sezer, Ali Osman bey, bu resimde arkada kalmış başkanımız hemen bir poz daha verdik ve aşağıdaki resimde görüldüğü gibi başkanımıza da yer açtık.
Ortadaki başkanımız Ramazan bey.
En sol Mümin bey ve en sağ İstanbul Bal ve Yetiştiriciler birliği üyesi Ruşen Mutlu.

Hava sıcaklığı 12.5 derece dolaylarında idi. Verilen keklerde hararet yaratmış olmalıki arılar dışarıda dolaşıyorlardı.




Arı cinsleri ve yöredeki karniol ırkı ile ilgili çalışmalardan bahsedildi. Çalışmaların yetersizliği konuşuldu. Kapasitesi bol olan arıcılarımızın gayretleri çok fazla fakat reklam eksiklerinin olduğu ve paketleme tesisi kurmaları gerektiği sıradaki çalışmalarının bu ola cağı konuşuldu.
Kovan üzerlerinde kullanılan unsurlarında görüşmeye alındığı arılık ziyaretimizde sıkıştırma işlemleri yapılmış kovanların incelenmesi sırasındaki resimlerimiz.
Yeni yapılan kovanlarda ahşap koruyucu kullanılmış.
Kovan taşınmasında kulpların ön ve rakadamı yoksa yanlardamı olmalıdır sorusuna cevap aranmaya çalışıldı.
Kovanların önemli bir özelliği çerçeve kulaklarının oturduğu noktada çerçevenin arı ezmesini engelleyen oluklar bulunması.





Uygun fiyata alınan kovanların incelenmesi sırasında birbirimize görüşlerimizi sunuyoruz
Bilgiler paylaşılırken bir çok yerde gördüğüm kırıcı yaklaşımları burada görmedim. Arkadaşlar çok saygılı ve bir o kadarda değerli insanlar. Körük ucuna konulan tıpa ilgimi çekti. Hiç bir bölgede kullanıldığını görmemiştim. Özellikle bahardan sonra körükler arılıklarda önemli sorunlar yaratabilir. Kovanların arılıkta çıkan bir yangın ile yok olması söz konusu olabilir. Biz arılığımızda yanan körüğü yere dökmüyoruz. Körüğü bir teneke içine yerleştiriyoruz ve kıvılcımın dışarı çıkmasını önlüyoruz. Burada ise ağzı tıkanarak sönmesi sağlanıyor. İkisi bir arada daha güzel sonuç ortaya çıkar.
Bir arıcımızın kendi düşüncesi ile yaptırdığı değişik ve kullanışlı bir el demiri.
Evet genelde her bölgedeki özelliklede trakya bölgesindeki balların başına gelen kristallenme olayı. Ben bu kavanozdan bal tattım ne büyük bir lezzetti inanamazsınız. Acaba bu kristallenme ile olgunlaşma arasında bir durummu var diye kendimi düşünmekten alamıyorum. Bu donmuş balın tadı her nedense bana daha çok lezzetli geliyor. Bu bal çok sert değildi. Yumuşak ve krem şeklinde idi. İnanın çok lezzetli idi. Reklamınız donmuş bal daha lezzetli olur olsun.






Buradaki arkadaşlar kışın arıları bir araya topluyorlarmış. Baharda ise ve yazın kovanlar arasındaki mesafeyi açıyorlarmış. Yaklaşık her kovan arasında bir buçuk metre mesafe bırakıyorlarmış.
Arazi çalışmasıda yaptık. Arılık nasıl olmalı, arılıkta neler olmalı, bir kaç arılık ziyaretinde bulunduk.
Pınarhisar bal üretici birliği üyeleri bize misafirperverliklerini gösterdiler ve yemek ikram ettiler yemek sırasında ve yemekten sonra tüm zamanımızı arıların dünyası oluşturuyor idi. Bilgi alış verişilerini ayrıca anlatmak lazım. Her biri ayrı bir eser bence.









Pınarhisar bal üreticileri birliği bürosu.
Ali bey son derece sempatik ve bir o kadarda becerikli bir arıcımız. Laf üretmek değil iş üretmek felsefesinde bir abimiz. Bu anlamda arıcılara ihtiyaç var. Zerzenişleri bırakıp çalışmak için kolları sıvamak lazım geldiğini unutmamalıyız. Önce kendimize ben ne yapıyorum diye soralım lütfen.













Bal birliğinin 2. başkanı Ali bey önceki dönem başkanı imiş fakat aralarında birincilik, ikincilik, üyelik gibi kavramlara önem vermedikleri her hallerinden belli idi. Birbirlerine tam bir güven ve destek veren birliğimiz Türkiyeye örnek olacak bir birliğimiz. Çalışmalarındaki düzene ve birbirlerine olan güven ve çalışma atmosferine hayran kalmamak ve örnek göstermemek elde değil.
Ramazan bey tam bir başkan. Giderken dedi biz iki başkan bir resim çekilelim. Bu kadar ayrıcalığımız olmalı dedi. Başkanım çok latifkar, beyefendi ve saygın bir kişi. BAşarılı nice başkanlık dönemleri dilerim.
Ziyaretimizin sonunda ayrılmak çok zor oldu sohbet sohbeti açtı,ilişkiler güçlendi, ve akşam ayrılırken toplu resim çekildik. Bülent devlet hastanesinde memur arkadaşımız sarı çizmeli bana bir hayli sitem etti. Kırklareline gelmiş bize uğramamış diye bende çıktım gittim sırf onlar için.Bu etkinlikleri dahada artırmalıyız diyen Bülente katılmamak mümkün değil. Birdahaki sefere İstanbulada bekleriz.


1 yorum:

Adsız dedi ki...

yapmış oldugun bu çalışmadan dolayı sana çok teşekkür eder sizleri bire bir tanımaktan mutlu olup doslugumuzun ebedi olmasını dilerim SAYGILARLA A.OSMAN ÇALIK