29 Aralık 2007 Cumartesi

BAL İTHALATI GEREKLİ Mİ?

Sevgili Okurlarım,

Gazetelerde bu ara boy boy balın ithalatı ile ilgili demeçler görüyoruz. Bir çok kişi hayatta kalma düşüncesi ve bol kazanç ile ilgili çalışmalar yapıyorlar. Bir kısım balın ithalinden para kazancı umarken bir kısmı da ithal edilmemesinin kendisine kazanç getireceğini düşünüyor. Her zaman olduğu gibi para daha çok para kazanıyor.

Arıcıların bir çok sorunları olduğunu defaten yazmışızdır. Bir hatırlatma ve öneri daha yapmak istiyorum.

Arıcıların girdileri çok pahalı ve ürünlerde çok ucuz. Bu çarpıklığın giderilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.

Arıların beslenmesinde kullanılan ürünlerden vergi alınmamalıdır.

Arı nakillerinde mazot desteği verilmelidir.

Arı ilaçlarının Avrupa da olduğu gibi ücretsiz verilmesi hastalıklarla mücadelede bir ivme kazandıracak. Varova mücadelesi önüne kısmen de olsa daha iyi geçilebilecektir.

Üretimin kayıt altına alınması son derece önemlidir.

Bunlara benzer tedbirlerin alınması durumunda tüketici sağlıklı bal tüketebilir. Büyük firmalar sağlıklı balların tüketimi konusunda çok düşünceli iseler bu tür çalışmalara gayret gösterseler. Daha çok üretimle daha çok bal satışı için balın pazarlanmasında üreticiye yardımcı olsalar fiyatların düşmesi için yurt dışı çalışmalar yerine balın bol ve kaliteli üretimi için çalışmalar yapılması sektörde herkesin mutlu olmasını sağlayacaktır. Bunun aksi durum kartelciliğe neden olur.

Daha bilgili çalışmalar ile daha çok bal üretmeli ve ürünler kaliteli fiyatlarda düşük olmalıdır.

Kalın sağlıcakla.

2 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Sayın hocam,tüm bu verilerden yola çıkarak,yabancı ülkelerin bal sanayisine bakış açısıyle bizim ülkenin bakış açısı arasında çok farklar var,siz bizzat gördünüz incelediniz,bunları siz daha iyi bilirsiniz,akademisyenlerin öncü olmsaı birçok problemin çözülmesinde yardımcı olacaktır.Almanyadan Mehmet Yüksel bey sitesinde oradaki olumlu şeylerden söz ediyor yakın komşumuz Bulgaristandan gelen arıcı arkadaşlarımız hakeza onlarda çok olumlu şeyler söylüyorlar.Demekki rüzgar bize doğru esiyor ve mutlaka tesirleride olacaktır.Rekabet edebilmek için eşit şartlarda mücadele etmek gerekir,temennimiz etrafımızdaki olumlu şeylerin bizede yansıması ve yerimizin sağlamlaşması dileklerimle.Kolay gelsin.

PINARHİSARLI ARICI dedi ki...

HOCAM DERDİMİZİN ÇARESİ 5200 YASAYLA TÜM TÜRKİYEDE İL VE İLÇELERDE BAL ÜRETİCİLER BİRLİĞİ KURMAK 5200 KANUNU UYGULAMAK SAHİPLENMEK, BEN BAL ÜRETİRİM DEGERİNİDE BULURSA SATARIM TÜCCAR DEGİL FİYATINI BİZ BELİRLERİZ BİRİLERİ YETERİNCE ZENGİN OLDU ZORU CEKEN KARŞILIGINIDA ALSIN HOŞCAKAL