29 Aralık 2007 Cumartesi

SEKTÖRE BAŞKA YÖNDEN BAKIŞ.

Arıcılık Sektöründe Yaşanan Değişimler

Bilindiği gibi bal, en yararlı besinlerden biri... Türkiye’de bal üretimi maalesef giderek düşüyor. Neden olarak da küresel ısınma gösteriliyor. Bal genelde çiçeklerden toplanmakla birlikte çamların genç sürgün dallarında yaşayan bazı canlıların çıkardığı sıvılardan da elde ediliyor. Bunlara bilindiği üzere "çam balı" deniyor. Gerçekten de küresel ısınma ve biyolojik çevrimsel değişim bal üretimini etkileyecek gibi görünüyor. Saf çiçek balları 3.3-4.6 pH değerinde olup, çeşitli çiçeklerden toplanıyor ve üretimi çok dikkat istiyor. Yeni nesil bal yetiştiriciliğinde uygun araziler üzerine belli çiçek kültürleri oluşturularak arıcılık yapmak mümkün hale gelecek. Bu ballar kültürü yapılan çiçeğin adıyla anılacaklar. Belli yükseltilerde meydana getirilecek çiçek ve balözü taşıyan bitki popülasyonlarıyla etkin arıcılık yapılabilecek. Uygulama bir bakıma çiçek yetiştiriciliği ve bal üretimi üzerine kurulan entegre bir faaliyet olacak. işte yakın gelecekte bu yöntemle Türkiye’de en kaliteli balları üretmek mümkün hele gelecek. Şimdiden bu konuda araştırma yapmakta ve verilen teşvikler sayesinde yatırıma yönelmekte yarar var. Kalite ve kalıntıya ilişkin bazı kaygılar ortadan kaldırıldığında Türkiye rahatlıkla bal ihraç edecek konuma gelecek. Yıllık bal ihracatı şimdilik 20 bin tonu geçemiyor. Eğer gerekli entegrasyon sağlanır ve kontrollü arıcılık yapılırsa Türkiye’nin toplam üretimin yaklaşık 150 bin tonu geçeceği hesaplanıyor. Bu yeni iş kent yaşamını sevmeyen girişimciler için altın fırsatlardan biri. Kaynak: Para Dergisi/Nur Demirok

Hiç yorum yok: