15 Aralık 2007 Cumartesi

KESTANE YOLUNDA YOLCULUK

Kestane ormanlarına giderken yolda soluklanmaya durduk. Hava belki açık ama yüksek bir bölgeden geçiyoruz oldukça serin. Haziran başlarında buralar bir hayli serin, bölgede bal dönemi ağustos başları temmuz sonları gibi oluyormuş şu anda buralarda bahar dönemi yaşanıyor. Terkedilmiş bir köy gibi burası Kastamonu Devrekani ilçesi Hacı Hasan köyü civarı.
Köyde zaten bir kaç ev var. Hemen bir kaç resim alayım istedim. Bu evi çektim belkide yakın bir zaman sonra bu tür evler memleketin hiç bir yerinde kalmayacak gibime geliyor.Resimlerde yaşayacağız herhalde. Evin önündeki araba tekerleklerinin önündeki arı kovanını, resimi çektikten sonra gördüm. Meğerse bu ev benim arıları taşıyan kamyoncunun babasınınmş. Tabiki arı kovanıda. Hocam gelmişken bir bakalımmı dedi. Açtık baktık.
Bahçede zaten bir kovan vardı. Üzerindede bir yazıyordu.
Kovanın malesef ana arısı yoktu. Fakat cinsi benim çok sevdiğim bir cins. Sakin, bal tutması güçlü ve görünüm olarak koyu renkli bir cinse sahipti.
Evlerin önüne doğru giden ufak araba yolu sanki halı saha gibi olmuş. Resimlemek istedim.
Bu resimlerdeki arılar benim için çok önemli. Burada bir gözlemimi resimlemek istedim. Ağacın altında kamyon duruyor. Kamyondan bir kovandan arı çıkmış ve kovanlar üzerinde uçuşuyor idi. Sanki bu arılar bizim kovandan çıkmış gibi geldi bana . 10 dakikada arı çıktığı yere polen toplar gelirmi? Bana kalırsa gelir.
Bu 10 dakikalık süreçte polen gelip gelmeyeceğini nasılmı anlıyorum. Şöyle arz edeyim. Bir yerden arıları yeni bir arılığa getirmiş idik. Ağızlarını açtık ve 10-15 dakika sonra sadece bir değil, indirdiğimiz 100 adet arı kovanının hemen hemen hepsinde polenlerin taşındığını gördük. Arılar da ise en ufak bir huzursuzluk görmediğimiz gibi tam tersi yeni nakledilmiş bölgede bol miktarda nektar olduğu için arılar çalışmaya çok hızlı bir şekilde başlamış olduklarını tespit etmiş olduk.
Nakillerde kamyon üzerine genellikle eğer gündüzleri kovanları indiriyor isek mutlaka gördüğümüz bir durum var. Kovanlar üzerine ayaklarında polen bulunan arılar konarlar. Arıcı arkadaşlar henüz ağzı açılmadığı halde kovan üzerinde bulunan bu polen yüklü arıların bizim arılar daha kovanlar açılmadan çalışmaya başladılar diye söylemekten kendilerini alamazlar. Burada bir başka yoruma göre de çevredeki arılıkların arıları kovanlar içindeki hararetten kaynaklanan nedenle ortaya yayılan petek kokularından dolayı işçi arıların cezbedilmesi ve yönlerini bu tarafa doğru çevirmelerinden kaynaklanıyor.
Eskiler ister taş, ister tahta kullansınlar yüz yıllar boyu ayakta kalabilen yapılar inşaa etmişler. Herbiri dimdik ayakta duruyor. İster ev, ister samanlık, ister ahır olarak kullanılsın her biri sağlıklı ve kullanışlı. Beton yığınlarında ömrümüz çürümekte. Allahtan arıcılık gibi mükemmel bir iş ile uğraşıyoruz.

Arıcılık mükemmel bir iş evet. İster hastalık diyelim. İster bağımlılık yapıyor deyin. Ne dersek diyelim bu canlılar tatlı bela. Şimdi bizden rahmet isteyen Sadık amcamın arılara koyduğu bu isim TATLI BELA. Sadık amcamın taktığı bu isimi zikrederken ne derece sağlıklı bir insan olduğunu hatırlamaktan kendimi alamıyorum. 87 yaşında rahmetli oldu ve gayet sağlıklı ve bir o kadarda sohbetkar biri idi. Akli melekeleri son derece güçlü idi ve sağlıklı beslenirdi. Bu iş ile uğraşan bir çok kişide sağlıklı ve akıllı. Devrim OSKAY hocamızın bir sözünü aktarmak istiyorum. Tarım sektöründeki en zeki çiftçilerin arıcılar olduğunu söylemişti. Sağlıklı ve zeki olduklarını bende kabul ediyorum. Bu dağın başında buz gibi suyu ve mis gibi havayı soluyan arıcılarımız nasıl sağlıklı olmasınlar.
Sağlıklı olmanın bir kuralı da soluk alıp verdiğimiz havanın temiz olması gerekliliğidir. Halsiz bir kişi 200 metre açık havada dolaşsa üzerindeki halsizlik ortadan hemen kalkar. Açık havada dolaşan kişinin dolaşım sistemi hızlanınca havadaki iz elementlerde kana geçer ve kişinin vücudunda bir dengelenme yaşanır. Arıcılarımız açık havada çalışırlarken son derece sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürürler. Herşeyden öte bu bizim en büyük karımız.
Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi,
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.
Sağlık, mutluluk ve başarılar sizlerle olsun.
Kalın sağlıcakla.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

yalcın hoçam beyaz kovan forumda 5200bal üretici kanununu bi anlatta birileri anlasın teşekkürler